Home VestiPolitika i društvo Američki i japanski avioni proleteli kroz sporni kineski vazdušni prostor

Američki i japanski avioni proleteli kroz sporni kineski vazdušni prostor

by bifadmin

Dva američka B-52 bombardera na redovnoj vežbi i nekoliko japanskih redovnih putničkih linija jutros su proletetli kroz noavu kinesku odbrambenu zonu iznad spornih ostrva u istočnom Kineskom moru.

kinesko more
Oko ostrva u istočnom Kineskom moru vodi se žestoka politička borba između Kine i Japana, koja je u ovom periodu prošle godine zapretila da u dobroj meri ugrozi i ekonomske pokazatelje obe zemlje, smanjenjem izvoza. Međutim, jutrošnjim preletom sva američka bombardera na redovnoj vojnoj vežbi, SAD jasno stavljaju do znanja da su na strani svojih saveznika iz Tokija, prenosi Reuters. Američki avioni prethodno nisu obavestili nadležne u Kini, ali ni kinesko Ministarstvo dobrane nije pokušalo da pozove pilote bombardera.

Kina je tokom vikenda uspostavila perimetar nove vazdušne odbrambene zone iznad istočnog Kineskog mora, površine oko dve trećine Veliek Britanije, i upozorila je zvaničnim saopštenjem da će pokrenuti „odgovarajuće odbrambene mere“ prema letelicama koje naruše taj vazdušni prostor. „Ukoliko Sjedinjene Države izvedu još dv aili tri ovakva preleta Kina će biti primorana da reaguje. Jer ako Kina bude jaka samo na rečima, to može da bude ponižavajuće za vlasti u toj zemlji. Ali u sličnoj situaciji su i SAD i Japan, koje tajkođe ne žele da ostanu samo „tigrovi na papiru“, rekao je profesor Sun Že, iz centr az akinesko-američke odnose u Pekingu.

Pročitajte i ovo...