Home Posle 5 Argentina: Mafija pere novac ulaganjem u fudbal

Argentina: Mafija pere novac ulaganjem u fudbal

by bifadmin

Da se argentinski fudbal sve češće povezuje sa mafijom kojoj služi kao perionica novca dokazuju redovne afere vezane za klubove i za njihove igrače.

Među najnovijima je ovonedeljna afera u kojoj je argentinski sud blokirao račun mladom ali već bogatom fudbaleru Anhelu Korei zbog sumnji da je povezan sa jednim mafijaškim sindikatom. Na ovu odluku sudija se odlučio posle preslušavanja snimaka telefonskih razgovora Koreinog agenta Franciska Lapana sa članovima bande “Majmuni”.

Naime, poznato je da mafija u Latinskoj Americi često novčano pomaže klubovima i igračima da bi kasnije kada oni postanu uspešni tu pomoć dobro naplatila, bilo od premija, transfera ili nekog drugog izvora prihoda, jer kada mafija poseduje deo igrača ili kluba ona taj deo uvek uspe da unovči.

korea

U slučaju Koree, njegov klub je u kupovini ovog igrača učestvovao sa 60%, jedna urugvajska poslovna skupina sa 30% a nepoznati investitor sa 10%. Veruje se da je taj anonimni ulagač zapravo narko kartel sa kojim je zabeležen telefonski razgovor.

Ovo međutim nije jedinstven slučaj, sumnja se da su i poznati fudbaleri Karlos Tevez i Havijer Maskerano imali sličnu zaleđinu, kao i da je nekih 120 argentinskih igrača, uglavnom iz nižih liga, povezano sa mafijaškim familijama Lapiana i Kantero.

Mafijaške investicije u fudbal su dakle paravan za pranje novca a argentinske vlasti se nadaju da su otkrile “glavnu kancelariju” za ovaj posao kroz koju su prošle desetine miliona dolara.
Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...