Home VestiPolitika i društvo Da li Kina sme da olabavi politiku jednog deteta?

Da li Kina sme da olabavi politiku jednog deteta?

by bifadmin

Kina se ovih dana baš bacila u reforme – prvo je najavila dalju liberalizaciju ekonomije, a sada i popuštanje politike jednog deteta, koja trenutno jedino seoskoj populaciji, etničkim manjinama i parovima u kojima su oba supružnika jedinci dozvoljava da imaju više od jednog deteta.

Međutim problem je što labavljenje ove politike usled nedostatka resursa može ugroziti kineski ekonomski rast. Mao Qun’an iz Kineske komisije za zdravstvo i porodična pitanja je izračunao da bi posledica nesprovođenja stroge kontrole rađanja u proteklih 30 godina bila rađanje 400 miliona Kineza više, odnosno smanjenje prirodnih resursa za 20%.

Međutim, prema saznanjima naučnika, čak i ako bi se nastavilo sa sprovođenjem politike jednog deteta to bi značilo 9,5 miliona kineskih beba godišnje a ova deca ne bi rasla dovoljno brzo da na radnim mestima zamene sve stariju kinesku populaciju koja sve duže živi u penziji, a opet bi konzumirala resurse.

kineska beba

A Kina već sada ima problem sa resursima – kada se gleda površina obradive zemlje po stanovniku najveća azijska ekonomija je već ima duplo manje od svetskog proseka, a nedostaje joj i voda za piće i proizvodnju (Kina ima preko 20% svetske populacije i samo 7% svetskih zaliha vode).

Uprkos ovim zabrinjavajućim podacima kineske vlasti obećavaju da će “fino podesiti” kontrolu rađanja, mada s obzirom na njihovu želju za brzim rastom izgleda da je ovo samo demagogija i da se kineska populacija u narednim godinama neće povećavati velikom brzinom.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...