Home Posle 5 Freske u rimskim katakombama prikazuju žene sveštenike

Freske u rimskim katakombama prikazuju žene sveštenike

by bifadmin

Vatikan je otkrio skoro restaurirane freske u katakombama Prisile, podzemnoj grobnici i kompleksu koji se proteže miljama duž zapadnog Rima, poznatom i kao mesto gde je pronađena najranija slika Bogorodice sa Isusom. Neki smatraju da otkrivene freske prikazuju žene sveštenike iz perioda ranog hrišćanstva.

freske

Grobnica i čitav podzemni lavirint poznata je kao kraljica među katakombama zbog posmrtnih odaja papa, kao i sićušnih i delikatnih fresaka Bogorodice i Isusa koje datiraju iz perioda oko 230-240 godine posle Hrista, koji se smatraju i njihovim najranijim prikazima. Međutim, daleko kontroverzniji podatak je da se u katakombama nalaze i dva oslikana prikaza žena sveštenica: jedna prikazuje grupu žena koja se veseli na gozbi, za koju se veruje da simbolizuje pričešće, dok druga freska u bogato dekorisanoj grobnici prikazuje ženu obučenu u odoru sličnu mantiji u položaju sveštenika za vreme bogosluženja.

Udruženje ženskih katoličkih sveštenika u Rimu, čiji su članovi i pojedine žene koje je crkva odbacila, smatra da ovi prikazi predstavljaju dokaz da su žene sveštenici u periodu ranog hrišćanstva zaista postojale. Fabricio Diskonti, upravnik arheološke komsiije Vatikana, ipak veruje drugačije. On je naveo da je takvo tumačenje ovih freski prilično bajkovito i da predstavlja običan mit i legendu. On veruje da freske, umesto što prikazuju slavlje i ceremoniju pričešća kako mnogi veruju, zapravo prikazuju sahranu. Dodao je da iako su žene bile prisutne, one nisu prikazivale masovno slavlje, a da je druga freska žene koja drži ruke visoko iznad sebe i navodno propoveda, jeste prikaz obične žene za vreme molitve.

“Ovakvo tumačenje prošlosti možda jeste pomalo senzacionalno, ali se svakako ne može smatrati verodostojnim”, Diskonti dodaje. Vatikan se ograničio od daljih komentara, smatrajući da je Isus ipak samo muškarce izabrao za svoje apostole.

Prvi put, Google Maps je zašao u rimski podzemni svet, napravivši vitruelnu turu po Prisila lavirintu.

Priredila: Katarina Marinković

Izvor: Guardian

Pročitajte i ovo...