Home TekstoviB&F Plus Strah od pobune

Strah od pobune

by bifadmin

Globalna elita strahuje od porasta socijalnih tenzija. Izuzetno visoka strukturna nezaposlenost u mnogim ekonomijama, siromaštvo i produbljivanje ekonomske nejednakosti u velikom broju regiona, za globalne donosioce odluka predstavljaju najveće izazove u predstojećem periodu.

protesti pigs

To je rezultat ankete Svetskog ekonomskog foruma sprovedene među 1.500 donosilaca odluka. Svetski ekonomski forum je poznat po organizovanju sastanka u švajcarskom Davosu, na kome se jednom godišnje okupljaju menadžeri, političari i intelektualci.

Elite rasprostranjenu strukturnu nezaposlenost smatraju najvećim političkim problemom našeg vremena. Većina ispitanika iz Evrope, Severne Amerike, Afrike i sa Bliskog istoka veruje da je borba protiv nezaposlenosti najakutniji problem svake vlade. Samo u Aziji i Srednjoj Americi donosioci odluka imaju drugačije mišljenje.

Najveću zabrinutost socijalni nemiri izazivaju u Evropi. Svaki peti ispitanik smatra da će velika nezaposlenost u Evropi biti ključni izazov u narednoj godini. Isto tako, mnogi strahuju da će se evropska ekonomija mučiti i u 2014, što će dodatno zaoštriti socijalne napetosti. U mnogim evropskim ekonomijama nezaposlenost je u proteklih nekoliko godina u stalnom porastu. Najteže su pogođeni mladi. Nazaposlenost mladih između 15 i 24 godine starosti iznosi 24 odsto u evrozoni, a u Grčkoj, Španiji i Hrvatskoj i preko 50 odsto.

ruke

„Generacija koja svoje karijere započinje u krajnjoj beznadežnosti, sklonija je da pokloni svoje poverenje populistima i verovatno će čitavog profesionalnog života biti uskraćena za osnovne kvalifikacije koji se razvijaju u ranoj fazi zaposlenja“, smatraju ispitanici. „Ljudi, a posebno mladi, moraju da se zaposle produktivno; u suprotnom ćemo doživeti slom društvene kohezije.“

Tokom proteklih meseci dolazilo je do demonstracija i nereda upravo u zemljama u kojima je nazaposlenost izrazito visoka. U Italiji i Portugaliji su krajem oktobra protestovale desetine hiljada ljudi protiv politike štednje. U Grčkoj su od izbijanja krize štrajkovi i protesti postali deo svakodnevice. Početkom novembra je još jedan generalni štrajk paralisao Grčku.

I u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji evrozone, nakon nasilnih protesta bretonskih farmera raste strah od socijalnih nemira. Desničarski Front National najpopularnija je politička snaga u zemlji po svim istraživanjima javnog mnjenja.

Razlog za zabrinutost je i porast ekonomske nejednakosti, koju ispitanici iz Severne i Južne Amerike i Azije vide kao najveći izazov njihovim regionima. „Porast imovinske nejednakosti ugrožava društvenu stabilnost na nacionalnom nivou i predstavlja ozbiljnu pretnju međunarodnoj bezbednosti“, napisali su autori izveštaja Svetskog ekonomskog foruma.

„Tema nije nova i ima sve značajniju ulogu“, objašnjava vođa istraživanja Martina Gmür, „anketirani stručnjaci dele mišljenje da smo ovu temu zapostavili i da joj nismo ozbiljno pristupili.“

Jedno od najvažnijih pitanja jeste i porast socijalnih tenzija u zemljama arapskog proleća. Ispitanici smatraju da će najveći svetski izazov u narednih nekoliko meseci biti politička i ekonomska stabilnost ovog regiona.

Svetski ekonomski forum je ekskluzivno za Die Welt vrednovao odgovore nemačkih ispitanika. Tu se vide značajna odstupanja od svetskog proseka. Iz ugla nemačkih donosilaca odluka, najveću pretnju predstavlja strukturna nezaposlenost i sajber napadi. Za njih je bezbednost interneta najveći izazov u narednoj godini.

Ova tema je već na dnevnom redu nemačke politike. CDU/CSU i SPD su tokom koalicionih pregovora postigli dogovor da kompanije iz posebno osetljivih oblasti, poput energetike i bankarstva, ubuduće moraju da prijave ukoliko postanu žrtva sajber napada.

Podjednako važni za nemačke donosioce odluka su strukturna nazaposlenost i pad poverenja u ekonomsku politiku. Međutim, ovo nije rezervisano samo za Nemačku. Anketirani donosioci odluka primećuju rasprostranjeni svetski fenomen da stanovništvo gubi poverenje u politiku i druge institucije poput banaka. Deset odsto anketiranih ovo smatra najvećim izazovom u narednoj godini.

Tobias Kaiser, Die Welt, 15.11.2013.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 18.11.2013.

Pročitajte i ovo...