Home VestiEkonomija MIhajlovićeva: Iza Bjatovića stoje lobisti i firma RST

MIhajlovićeva: Iza Bjatovića stoje lobisti i firma RST

by bifadmin
Ministarka energetike Zorana Mihajlović je ocenila da je Srbijagas pretnja infrastrukturnim projektima u gasnoj politici i da iza generalnog direktora tog javnog preduzeća Dušana Bajatovića stoje odredjeni lobiji, odnosno kompanija RST (Russian-Serbian trading corporation). Ona je u intervjuju za „Nedeljnik“ rekla da Bajatović obmanjuje javnost da ima podršku Rusije i da je on „slika jačine određenih lobija u Srbiji“ čiji je eksponent.
Zorana_Mihajlović_Milanović
„To su razni interesni lobiji, jer je gas energent na kojem može mnogo da se zaradi. Energetika je sektor gde se obrću stotine i stotine miliona evra. I u svakoj državi je energetika povezana s politikom. I to ništa nije neobično“, kazala je ona i dodala da već duže vreme poslovanje Srbijagasa nije u interesu Srbije.
Srbijagas kako je upozorila, opterećuje svakog gradjanina u Srbiji.
„I da bude potpuno jasno, uopšte ne govorim o Jugorosgasu kao posredniku, nego je problem što imamo joss jednu posredničku kompaniju RST koja nabavlja gas po veoma niskim cenama, stacionirana je u samom Srbijagasu, a prodaje gas najvećim potrošačima Srbijagasa. Dakle, direktno oduzima 30 odsto tržišta Srbijagasu i zarađuje milione i milione. Pa ja to onda vidim kao lobi“, rekla je Zorana Mihajović.
Odnosi Mihajlovićeve i Bajatovića, kao i Srbije i Rusije u sporovođenju međudržavnog energetskog sporazuma, ovih dana su najčešće teme među političkim strankama i u medijima. Mihajlovićeva ukazuje da štiti interese Srbije jer traži izmenu dokumenata koji su potpisivani na štetu Srbije. Sa druge strane Bajatović i ruski lobisti ukazuju da sve što je potpisano mora i da se poštuje, kako ne bi bila ugrožena izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju.
Ministarka eneregetike je trebalo da sutra boravi u Moskvi i razgovara s ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom. Taj sastanak je odložen, kako je ruska strana objasnila, zbog obaveza ministra Novaka koji je u poseti jugoistočnoj Aziji. „Novi datum sastanka biće poznat u najkraćem roku, a neposredno nakon otvaranja radova na otvaranju gasovoda Južni tok u Srbiji, zakazanog za 24. novembar ove godine“, saopštilo je Ministarstvo energetike Srbije.

Pročitajte i ovo...