Home VestiIT i nauka Svemirska stanica i nuklearka napadnute kompjuterskim virusima

Svemirska stanica i nuklearka napadnute kompjuterskim virusima

by bifadmin

Jevgenij Kasperski, autor jednog od najpoznatijih antivirus softvera na planeti, prošle nedelje skrenuo je pažnju svetske javnosti nekim veoma zanimljivim podacima o napadima na internetu.

malware

1. Svemirska stanica je često izložena kompjuterskim virusima: Bez šale, ovu tvrdnju potkrepile su i izjave nekih ruskih astronauta. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici koriste se i Linux i SCADA, kompjuterski sistem za upravljanje fizičkim okruženjem, pa ipak „gosti“ na stanici često donose viruse na svojim USB memorijama zbog čega se već desilo nekoliko kompjuterskih „epidemija“.

2. Jedna ruska atomska centrala bila je zaražena Stuxnet virusom: Kasperski tvrdi da mu je jedan prijatelj „dojavio“ da je jedna ruska nuklearka prošle godine bila zaražena virusom Stuxnet, iako nije povezana na internet. Krivac je opet bila nečija USB memorija. Podsetimo, Stuxnet je sofisticirani maliciozni softver koga su razvile SAD i Izrael za potencijalne kompjuterske napade na Iranske nuklearne ciljeve. Američka energetska multinacionalka Chevron takođe je prijavila napad Stuxnetom tokom istog perioda.

3. Čak polovina svog malicioznog softvera dolazi iz Kine, ali je najopasniji onaj iz Rusije: Kada je u pitanju broj napada kompjuterskim virusima, u njima ubedljivo vode Kinezi, a za njima oni iz zemalja španskog i portugalskog govornog područja. Međutim, najopasniji su oni koji dolaze iz Rusije, kaže Kasperski, i sam poreklom Rus. Prema njegovim rečima, virusi iz Rusije najkomplikovaniji su za raskrinkavanje.

Pročitajte i ovo...