Home VestiPolitika i društvo SAD: Sada su i demokrate protiv Obamacare-a

SAD: Sada su i demokrate protiv Obamacare-a

by bifadmin

Pritisak na Baraka Obamu da promeni zakon o dostupnosti zdravstvenih usluga raste – čak je i rukovodstvo njegove Demokratske stranke zatražilo reformu koja bi omogućila Amerikancima koji su do Obamacare-a bili zadovoljni svojim zdravstvenim osiguranjem da isto i zadrže.

Čak se i bivši predsednik SAD Bil Klinton, poznat po naporima da potpomogne širenje zdravstvenog osiguranja među siromašnima, upustio u kritiku. On kaže da bi aktuelni predsednik trebalo da poštuje volju naroda, odnosno da omogući Amerikancima da se osiguravaju kao što su i do sada.

obamacare

Cilj ovog zakona o dostupnosti zdravstvenog osiguranja bio je pojeftinjenje medicinskih usluga i osiguravanje više miliona najsiromašnijih Amerikanaca, kao i olakšavanje uslova za dobijanje osiguranja (npr proređivanje prakse osiguravajućih kuća da odbijaju korisnike koji im nisu među najisplativijima, kao što su hronični bolesnici).

Obamacare je međutim milionima Amerikanaca jednostavno poništio prethodne polise zdravstvenog osiguranja jer nisu ispunjavale minimum uslova koji propisuje novi zakon. Obama se zbog toga izvinio prošle nedelje, međutim to nije umirilo ni njegove pristalice ni kritičare.

Da podsetimo, kritike nisu najveća posledica Obamine upornosti u implementaciji ovog zakona – početkom oktobra američki državni organi su bili u blokadi zbog probijanja roka za izglasavanje pomeranja dozvoljene granice zaduživanja države zbog nezadovoljstva republikanaca insistiranjem na Obamacare-u.
Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...