Home VestiIT i nauka Svetski okeani postaju sve kiseliji

Svetski okeani postaju sve kiseliji

by bifadmin

Više od 30% morskih vrsta biće istrebljeno do 2100. godine, do kada se očekuje porast kiselosti mora za 170% usled prevelike emisije ugljen-dioksida.

okeani

Sledeće nedelje će u Poljskoj biti održan skup vodećih svetskih klimatologa na kojem će, između ostalog, biti predstavljeni rezultati obimne studije sakupljene od materijala 500 najuglednijih eksperata u ovoj oblasti tokom 2012. godine. BBC je danas objavio podatak iz ovog istraživanja koji kaže da svetska mora nisu bila ovoliko kisela u poslednjih 300 miliona godina, kao i da je brzina njihove acidifikacije sve veća te da će ovim tempom ubrzavanja do 2100. godine kiselost mora biti za 170% veća nego danas, što žće dovesti do izumiranja preko 30% životinjskih i biljnih vrsta u okeanima.

U zvaničnom saopštenju Programa za geosferu-biosferu, koji je pokrovitelj ovog skupa i organizator čitave studije, kaže se da se “sa velikom sigurnošću može tvrditi na osnovu prikupljenih podataka da to sve veće kiselosti svetskih mora dolazi zbog prevelike emisije ugljen-dioksida uzrokovane ljudskim aktivnostima”. Procenjuje se da čovečanstvo svakog dana “ulije” u mora oko 24 miliona tona CO2.

Pročitajte i ovo...