Home Posle 5 2014. godine većina pametnih telefona biće biometrijski osigurana

2014. godine većina pametnih telefona biće biometrijski osigurana

by bifadmin

Švedski proizvođač i network provajder Erikson tvrdi da će biometrijska tehnologija biti glavni trend u zaštiti pristupa ličnim mobilnim telefonima. A sve je započeo Apple, kada je u septembru na tržište izbacio iPhone 5s koji ima čitač otiska prsta, čiji je cilj zaštita privatnosti i korišćenja telefona.

biometrija

Anketa koju je sproveo Erikson u 40 zemalja i u kojoj je učestvovalo 100.000 ljudi, pokazuje da 74 odsto korisnika mobilnih telefona veruje da će „biometrijska zaštita“ postati nezaobilazni, mejnstrim trend već tokom 2014. godine. Više od 50 odsto ispitanika je izjavilo da bi više volelo da koristi otisak sopstvenog prsta nego komplikovane slovno-numeričke kombinacije ili oblike, dok je skoro polovina iskazala zainteresovanost za tehnologiju prepoznavanja očne dužice za otključavanje telefona, objavio je Erikson u sredu.

Očekuje se da će se sve više proizvođača smartfonova pridruživati ovom trendu, nudeći neki od oblika biometrijske zaštite – među koje spadaju i glasovni paterni, oblici lica, dimenzije šaka ili detekcija DNK-a. „Ovi zahtevi tržišta imaju potencijal da fundamentalno promene naš svakodnevni život“, rekao je Mikeal Bjorn, predstavnik Eriksonovog odeljenja za ispitivanje potrošača.

Pročitajte i ovo...