Home VestiIT i nauka Apple odneo pobedu nad Samsungom na sudu u Južnoj Koreji

Apple odneo pobedu nad Samsungom na sudu u Južnoj Koreji

by bifadmin

Sud u Južnoj Koreji odbacio je u četvrtak tužbu koju je Samsung podneo protiv Apple-a. Samsung Electronics Co Ltd je zahtevao zabranu prodaje starijih iPhona i iPada u Južnoj Koreji, tvrdeći da je američka firma načinila štetu  nad tri Samsungova mobilna patenta.

presuda

Ova tužba samo je deo globalne sudske borbe dva mobilna giganta koja datira još iz 2011. godina, kada je Apple prvi tužio Samsung da je kopirao izgled i senzibilitet njihovog prepoznatljivog iPhona i iPad-a. Seulski sudija je izjavio da Apple-ovi proizvodi iPhone 4S, iPhone5 i iPad2 nisu prekršila Samsungove patentne na metod prikazivanja sms-a i karakteristike grupisanja poruka. Osim što je odbačena zabrana prodaje ovih proizvoda, odbačen je i zahtev za odštetom u visini od 100 miliona vona (95 100 dolara).

PR Apple-a Korea, Stiv Park, izjavio je da mu je “drago da se južnokorejski sud pridržio ostalima u svetu i stao na stranu autentične inovativnosti i odbacio Samsungove smešne  tvrdnje”.  Samsung će detaljno ispitati odluku suda pre nego što se odluči da li da uloži žalbu. U svojoj zvaničnoj izjavi, Samsung je naglasio da “će nastaviti da preduzima neophodne korake da zaštiti svoju intelektualnu svojinu”.

U jednom drugom suđenju u avgustu prošle godine, sud je naložio Apple-u da plati Samsungu 40 miliona vona odštete zbog kršenja prava na 2 bežična tehnološka patenta južnokorejanske firme. U istom suđenju, Samsung je morao da plati 25 miliona vona zbog “krađe” patenta takozvane “bouncing-back” funkcije koje se koristi u listanju nadole elektronskih dokumenata. Najjnovija odluka suda u Koreji došla je posle odluke nemačkog suda da odbaci Apple-ove tvrdnje da je Samsung ukrao patent za više-jezičke funkcije koje koriste pametni telefoni.

Apple i Samsung su se tokom protekle dve godine sudile dva puta u San Hose-u, kalifornijskom federalnom sudu, gde je Apple dobio oko 930 miliona odštete. Vrednost Samsungovih deonica, procenjenih na oko 221 milijardu dolara, pala je za 0,7 odsto u četvrtak, to jest 0,5% na širem tržištu.

Izvor: Reuters

Pročitajte i ovo...