Home VestiPolitika i društvo Papa se suočava sa pitanjem zlostavljanja dece od strane sveštenika

Papa se suočava sa pitanjem zlostavljanja dece od strane sveštenika

by bifadmin

Papa Francisko se zalaže za osnivanje specijalne komisije za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika Katoličke crkve, izjavio je nadbiskup iz Bostona, kardinal Šon Patrik O’Meli u četvrtak.
krest4

Ovaj potez je prvi značajan korak pape Franciska u cilju rešavanja krize koje je diskreditovala crkvu i hvatanje u koštac sa optužbama da Vatikan nije preduzeo dovoljno da zaštiti decu niti da se zvanično iskupi za učinjeno. Slučajevi seksualne zloupotrebe od strane sveštenih lica, primorali su crkvu da plati milione dolara odštete širom sveta što je dovelo do bankrotiranja čitavih eparhija u Sjedinjenim Državama.

Još uvek nisu jasno definisani zadaci ovakvog komiteta, ali će oni najverovatnije uključivati formiranje vodiča za zaštitu dece, poboljšanje procenjivanja sveštenika, nalaženje načina da se pomogne žrtvama i zajednicama i obezbedi im se što bolja psihološko-zdravstvena podrška, kao i koordinisanu saradnju sa socijalnim službama zaduženim za ovakve slučajeve, rekao je O’Mali.

Pročitajte i ovo...