Home Tekstovi Digitalna revolucija u Africi ili kako se SMS pretvara u e-mail

Digitalna revolucija u Africi ili kako se SMS pretvara u e-mail

by bifadmin

U poslednjih 10 godina mobilni telefoni i širenje interneta izmenili su Afriku mnogo više nego bilo koji razvoj tehnologije još od oslobođenja od kolonizatora.

Jedan od dobrih primera ove promene je talas tehnoloških startapova poput inkubatora iHuba iz Najrobija u kojem se okupljaju digitalni pioniri sa ciljem da ubrzaju širenje interneta na crnom kontinentu. Dok rade u iHub kafiću oni svoje kafe plaćaju preko M-Pesa, sistema za mobilno plaćanje. “M” je prefiks za mobilno a “pesa” znači novac na lokalnom svahili jeziku. Ovaj sistem za plaćanje nastao je u Keniji u kojoj ga trećina privrede koristi za novčane transakcije ali se koristi i u ostalim afričkim zemaljama, dok određeni gradovi u Evropi tek eksperimentišu sa plaćanjem parkinga preko mobilnih telefona. U Keniji je u međuvremenu informacioni i telekomunikacioni sektor toliko ojačao da čini pet odsto ukupne ekonomije.

iHub je inače pokrenuo filantrop Pjer Omidijar, koji je proteklih dana bio u centru medijske pažnje zbog otpočinjanja saradnje sa bivšim novinarom Gardijana Glenom Grinvaldom, koji je u javnost pustio informacije Edvarda Snoudena. Bivši šoping centar pretvoren je u inkubator za “preduzetnike u nastajanju” i internet kafee. Ovaj model inkubiranja tehnoloških kompanija je inače prekopiran iz Indije gde je IT bum počeo još 80-tih godina.

Sada globalne IT korporacije poput Gugla, Majkrosofta, IBM-a i Ciska otvaraju kancelarije blizu iHuba, a Ngong ulica u kojoj je inkubator smešten prozvana je “Silikonskom savanom”.

Ovo nije slučajno – Subsaharska Afrika je najbrže rastuće svetsko tržište za mobilne telefone, tablet računare i laptopove. Ovde ima više SIM kartica nego u Severnoj Americi a očekuje se da će do 2050. imati dodatnih više od milijardu mobilnih korisnika.

Sudanski IT stručnjak Mo Ibrahim kaže da je zbog napretka ovih tehnologija sada tehnički lakše snabdeti pojedina sela internetom nego vodom. Njegova bivša kompanija Celtel je jedan od prvih mobilnih provajdera u Africi i sada radi u 13 zemalja, a opslužuje 24 miliona korisnika. Afrika je sada nezaustavljiva na putu ka razvoju, smatra on.

Sa takvim entuzijazmom sa kojim rade afrički programeri svašta je moguće. Oni su na primer uspeli da prevaziđu jednu bitnu prepreku u razvoju novih tehnologija – slabu rasprostranjenost interneta i pametnih telefona – tako što su osmislili aplikaciju koja od običnih telefona pravi smartfonove. Naime, ovde postoje specijalni programi koji obični SMS mogu da pretvore u e-mail, koji dakle omogućavaju i neku vrstu mobilnog interneta. Čak i društvene mreže poput Mxit rade na ovom principu – 7 miliona njihovih korisnika može da uplouduje statuse i postuje svoje tekstove uz pomoć SMS-a.

deca mobilna

Sledeća ideja tehnoloških pionira u Africi je širenje interneta i za to je već osmišljen originalan način – Brck, uređaj veličine cigle koji omogućava mobilni internet za 20 telefona, laptopova ili tableta, čak i u najzabačenijim selima. Uređaj sadrži i bateriju koja traje 8 časova tako da se na ovaj način mogu prevazići i česti nestanci struje. Masovna proizvodnja ovih rutera bi trebalo da počne uskoro a očekuje se da će Brck biti tražen i u drugim siromašnim mestima na svetu. Uostalom, kako kaže njegov kreator: “Šta radi u Africi, radiće bilo gde”.
Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...