Home VestiEkonomija Investitori povukli rekordne sume novca sa tržišta u razvoju, lira i rand i dalje padaju

Investitori povukli rekordne sume novca sa tržišta u razvoju, lira i rand i dalje padaju

by bifadmin

Investitori povlače novac sa tržišta u razvoju po do sada nezabeleženo brzom tempu, a tom ubrzanju doprineli su juče novi razočaravajući rezultati poslovanja kineske privrede i odluka Fed da ostane pri svojoj politici zatezanja monetarne politike. Od Turske do Brazila, domaće valute zabeležile su značajan pad uprkos potezima centralnih banaka Turske i Južne Afrike da povećanjem referentne kamatne stope zaustave dalje klizanje valuta, javljaju agencije. Mađarska forinta takođe je izgubila na vrednosti i sada se za jedan evro dobija 310 forinti sa tendencijom daljeg slabljenja. Dinar je povratio nešto od svoje vrednosti, odnosno 0,1 odsto  u odnosu na jučerašnji dan.


Više od 7 milijardi dolara povučeno je iz ETF fondova koji trguju akcijama zemalja u razvoju, samo tokom januara, pokazuju podaci Blumberga.

Investitori ubrzano izlaze iz pozicija u lokalnim valutama i hartijama u vrednosti nakon što su podaci pokazali da kineska proizvodnja usporava, dok je neočekivana devalvacija argentinskog pezosa poljuljala veru investitora u ekonomije Južne Amerike. Iznenađujući potezi centralnih banaka u Turskoj i Južnoj Africi da povećaju svoje referentne kamatne stope znatno iznad očekivanja tržišta, nisu uspeli da promene putanju njihovih valuta. Na sve to došla je jučerašnja odluka Fed da nastavi sa svojom politikom zatezanja monetarne politike, a bazirana prvenstveno na dobrim rezultatima američke privrede. Pale su i akcije na Vol Stritu a na istinačin je reagovalo i azijsko tržište.

argentinski pezos pada
„Mnogo spekulativnog novca je cirkulisalo na tržištima u razvoju, i sada je tazabava, bar za izvesno vreme, gotova,“ rekao je Hauard Vord, iz Gamco Investor ( GBL ) Inc, koji upravlja fondom vrednosti 40 milijardi dolara. “ Sve je veći nedostatak poverenja u ekonomske politike na mnogim tržištima u razvoju, uporedo sa usporavanjem njihovog privrednog rasta i potencijalnim problemima sa razbuktavanjem inflacije.

Pročitajte i ovo...