Home VestiIT i nauka Nuklearna energija i naoružanje: Kazaljke propasti na 5 minuta do 12

Nuklearna energija i naoružanje: Kazaljke propasti na 5 minuta do 12

by bifadmin

“Sat propasti”, teoretska sprava koja nam otkucava vreme do nuklearne apokalipse, zamrzao je vreme na 5 minuta do 12, i tako stoji još od prošle godine.

Iako je tim naučnika prošle godine pisao generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu o pozitivnim promenama na ovom polju, uključujući i uspešne pregovore o uništenju iranskog nuklearnog naoružanja, malo je razloga za vraćanje kazaljki unazad.

sat propasti

“Sat propasti” otkucava još od 1947. godine kada su ga “pustili u rad” urednici Biltena o atomskoj energiji. Na početku rada, sat je pokazivao da nam je ostalo još 7 minuta do ponoći, a to vreme se menjalo u zavisnosti od događaja. Tako je, na primer, 1953. godine uoči američkih i ruskih proba nitrogenske bombe sat pokazivao samo 2 minuta do 12, ali je zato 1991. godinu poznatu po završetku Hladnog označio kao do sada najbezbedniju.

Naučnici upozoravaju da sve zemlje moraju raditi na smanjenju nuklearnog oružja, a osim onih na koje smo navikli kada se govori o ovoj temi, poput Severne Koreje, SAD i Rusije, skreću pažnju i na Kinu, Indiju i Pakistan koje gomilaju materijale za izradu nuklearnog naoružanja.

Naoružanje međutim nije jedini nuklearni problem današnjice – tu je i proizvodnja nuklearne energije, za koju su mnogi mislili da će posle katastrofe u Fukušimi biti redukovana ali u tom smeru su krenule jedino Nemačka i Švajcarska.

“Sat propasti” od 2007. ne prepoznaje samo nuklearnu pretnju kao jednu od najopasnijih već i klimatske promene a malo manje i inovacije na polju biologije i kibernetičkih nauka, kao što su dronovi.
Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...