Home VestiPolitika i društvo Pala ukrajinska Vlada

Pala ukrajinska Vlada

by bifadmin

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič prihvatio je ostavku ukrajinskog premijera Mikole Azarova. Ta vest došla je gotovo uporedo sa vešću da je ukrajinski parlament velikom većinom ukinuo sporni zakon kojim su pooštrene kazne učesnicima demonstracija. S obzirom da je to bio jedan od važnih zahteva opozicije, ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je več juče prihvatio ukidanje ovog zakona.

Jedna od lidera opozicije koga favorizuje EU, Vitalij Kličko, rekao je da je ova odluka jedna korak ka pobedi (opozicije), prenosi Gardijan.

Ova dva poteza će, kažu stručnjaci, ohrabriti demonstrante koji su poslednja dva meseca proveli na glavnom kijevskom trgu, međutim i dalje nije rešen ključni problem – predsednik Viktor Janukovič još ne pristaje na podnošenje ostavke. Njegova sudbina međutim zavisi od stavova ukrajinskih tajkuna od kojih su neki procenili da bi mogli da razvijajaju uspešan biznis ako se zemlja približi EU.

Da podsetimo, dovmesečni protesti u prestonici Ukrajine u poslednjih nekoliko dana proširili su se širom zemlje, čak i na one delove na istoku gde predsednik Janukovič inače ima jako uporište, prenosi BBC.

Uprkos tome što je Janukovič privatio ostavku Azarova, premije ri ministri nastaviće u narednih (do) 60 dana da rade, do formiranja nove vlade. Janukovič je već tokom vikenda ponudio mesto premijera predstavnicima opozicije ali su oni to odbili.

U međuvremenu EU diplomata Ketrin Ešton pomerila je svoju posetu Ukrajini za 48 sati unapred i danas će se sastati sa predsednikom Janukovičem i liderima opozicije. 

Pre puta u Ukrajinu Ešton se na samitu u Briselu susrela i sa rusikim predsednikom Putinom. Na sastanku se očekuje da će biti izneti sukobljeni stavovi u vezi sa Ukrajinom.

pijanista

Odlazak Azarova, jedne od najomraženijih figura na političkoj sceni viđenoj očima opozicije, i povlačenje pomenutih zakona ipak će predstavljati značajan korak tim pre što je donošenje ovih zakona bilo jedan od glavnih faktora koji je razjario demonstrante među kojima ima kako zastupnika proevropskih stavova tako i desničarskih grupa koje neki analitičari okrivljuju za zaoštravanje protesta i guranje demonstranata u okršaje koji su imali smrtni ishod.

Još jedna potencijalna sporna tačka je predložena amnestija za uhapšene demonstrante koja verovatno neće biti ponuđena od strane vlade izuzev ako demonstranti ne oslobode zauzete zgrade i ne odustanu od svoje danonoćne okupacije glavnog trga u Kijevu, prenosi Gardijan.

Lideri protesta kažu da je na desetine ljudi koji su protestovali nestalo, i veruju da su oni verovatno uhapšeni. Tri demonstranata poginulo u sukobima prošle sedmice, od kojih su dvojica ubijeni iz lovačke puške, za koje policija tvrdi da ih ne koristi.

Inače, posle ponuđene ostavke premijera, prinosi na ukrajinske obveznice denominovane u dolarima koje na naplatu dolaze u junu su pali za 2,5%, a na dugoročne obveznice koje dospevaju 2023. pali su za 62 poena na 9,02%.
Izvor: Gardijan i BBC

Pročitajte i ovo...