Home VestiPolitika i društvo Smena u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore

Smena u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore

by bifadmin

Nadzorni odbor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) razrešio je danas vršioca dužnosti generalnog direktora Slobodana Cvijana i imenovao Radojicu Rovčanina za direktora Kontrole letenja.

Rovčanin je rođen 29. maja 1953. godine, završio je Pravni fakultet u Beogradu i radio 25 godina u JAT-u. Na čelo Kontrole letenja Rovčanin dolazi iz Agencije za bezbednost saobraćaja gde je bio načelnik Odeljenja za opšte i pravne poslove i zamenik direktora. Govori engleski i ruski jezik.

Cvijan je na predlog Vlade Srbije postavljen za direktora SMATSA 6. aprila 2013, pošto je smenjen dugogodišnji direktora Kontrole letenja Nikola Stankov. Prethodno je Slobodan Cvijan radio u SMATSA, gde je došao iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Cvijanovu smenu najavio je nedavno prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, na čiji predlog je i postavljen u Kontrolu letenja, zbog toga što Cvijan nije bio spreman da smanji primanja i čak je tražio odobrenje za isplatu 13. plate. Primanja u Kontroli letenja su medju najvećim u Srbiji, a prosek je oko 230.000 dinara.

kontrola letenja

Povodom natpisa u medijima po ovom pitanju SMATSA se još krajem decembra oglasila saopštenjem u kojem stoji da nije tražila saglasnost za isplatu trinaeste plate. SMATSA je tom prilikom podsetila da od osnivanja posluje pozitivno, da nije javno preduzeće, niti agencija Vlade, kao i da nije budžetski korisnik. Po raznim osnovama SMATSA u budžet Republike Srbije svake godine uplaćuje oko 20 miliona evra. SMATSA se, kao i sve druge kontrole letenja u Evropi, finansira naplatom usluga preleta putničkih aviona od stranih i domaćih avio kompanija.

O eventualnoj isplati trinaeste plate, kao i o svim ostalim pitanjima od značaja za poslovanje SMATSA, odluke donose organi upravljanja imenovani od strane osnivača – Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore, u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim principima poslovanja, usvojenim u formi zakona od strane skupština obe države.

Pročitajte i ovo...