Home VestiEkonomija Velikom rastu prometa na Produktnoj berzi kumovao kukuruz

Velikom rastu prometa na Produktnoj berzi kumovao kukuruz

by bifadmin

Nestabilno tržište kukuruza, statično tržište pšenice i novi sezonski cenovni rekord soje osnovne su karakteristike trgovanja na berzi u Novom Sadu protekle nedelje. Kada kukuruz tako dominira na tržištu kao što je to bilo u nedelji za nama, tada je i ukupan promet roba u trgovanju preko berze znatno veći. U ukupnoj strukturi nedeljnog prometa kukuruz je participirao sa približno 80%. Ukupan fizički obim prometa roba preko berze u periodu 27.01.-31.01. iznosio je 1.840 tona i to je za 74,57% više u odnosu na količinu prometovanih roba u prethodnoj nedelji. Vrednost prometovane robe je iznosila 37.622.760 dinara ili 54,00% više u odnosu na prethodni nedeljni period.

Tržište kukuruza je najaktivnije, ali i najnestabilnije. Cena ove robe je startovala početkom nedelje sa 15,00 din/kg bez PDV, sredinom nedelje je pala na 14,70 din/kg, što je najniži nivo još od početka novembra prošle godine, da bi se na samom kraju nedelje vratila na nivo od 15,10 din/kg. U osnovi ovakvog hirovitog tržišta i nepredvidivih cenovnih obrta leži nekoliko razloga. Najpre, to je jasno kandidovana cena od strane izvozne tražnje na početku nedelje koja jednostavmo nije mogla da podnese cenu preko 15,00 din/kg, zatim su od sredine nedelje sinhronizovano počela da deluju dva faktora koji su „pogurali“ cenu na nešto viši nivo.

kukuruz

Prvo, to je nešto osetniji pad vrednosti dinara sredinom nedelje i sa druge strane to je blagi rast cene na paritetu crnomorskih luka, što je pretežna izvozna destinacija naših izvoznika kukuruza. Prosečna cena kukurza protekle nedelje je iznoslia 16,45 din/kg (14,95 bez PDV), a to je u odnosu na prosek cene u prethodnoj nedelji pad za 1,05%.

Pšenicom se malo trguje, a cena se stabilizovala na nivou od 22,00 din/kg (20,00 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje. Dobre vesti o prinosima iz zemalja južne hemsfere potpuno su kompenzovale uznemirujuće procene o stanju američkih useva zahvaćenih velikom hladnoćom. Procene prestižne analitičke agencije BLOOMBERG ukazuju da bi ekonomska 2013./14. godina mogla biti godina novog rekorda u prinosu pšenice u svetu. Takve procene i te kako utiču na cene na svetskim berzama.

Soja je tokom pretekle nedelje dostigla svoj novi sezonski rekord koji sada iznosi 57,80 din/kg bez PDV. Polednji put ovako visoka cena beleži se još 09.09.2013. godine. Prosečna nedeljna cena soje je iznosila 63,36 din/kg ( 57,60 bez PDV), što je rast od 3,49% u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Mineralna đubriva se sve ćešće pojavljuju u trgovanju na novosadskoj berzi. U nedelji za nama trgovalo se mineralnim đubrivom UREA po prosečnoj ceni od 38,58 din/kg i mineralnim đubrivom AN po ceni od 35,31 din/kg.

nova tabel pb

PRODEX

Značajno povećanje nedeljnog obima prometa na “Produktnoj berzi”, rezultat je veoma turbulentnih cenovnih dešavanja na tržištu kukuruza. Generalno posmatrano, najveći porast obima trgovanja beleži se u situacijama kada cena nekog vitalnog artikla za domaći agrar, menja pravac cenovnog trenda.

Upravo to se dogodilo na tržištu kukuruza, tokom protekle nedelje. Početak nedelje je ukazivao da će se dvonedeljni trend sukcesivnog pada cena od po 10 para, na dnevnom nivou, nastaviti. Sredinom nedelje cena kukuruza je došla na 14,70 din/kg, bez PDV-a, što je ujedno bila i njegova najniža cena, u poslednja dva meseca. To je i bila tačka cenovnog preokreta na ovom tržištu, a ujedno i tačka preokreta smera kretanja indeksne vrednosti PRODEX-a, s obzirom na dominantnu poziciju kukuruza u njegovoj vrednosnoj korpi. Cena kukuruza je na današnji dan dostigla nivo od 15,10 din/kg, bez PDV-a.

Kada se ovom doda podatak o daljem rastu cene soje, tokom protekle nedelje, koja je dostigla nivo od 57,80 din/kg, bez PDV-a i da je cena pšenice od 20,00 din/kg, bez PDV-a, nepromenjena, u odnosu na prošli petak, jasno je da je posle duže vremena došlo do rasta indeksne vrednosti PRODEX-a. Ovaj pokazatelj na današnji dan beleži indeksnu vrednost od 211,28 poena, što predstavlja rast od 0,78 indeksnih poena, na nedeljnom nivou.

SVET

Svetske izvozne cene pšenice i dalje su pod stalnim pritiskom oblinih zaliha i povoljnog perspktive za useve 2014. godine. Većina površina pod usevima pšenice u SAD-u ima povoljan snežni pokrivač i time štiti useve od nepovoljnog uticaja hladnog vremena, dok je jedino još zabrinjavajuće stanje u nekim delovima pod usevima SRW pšenice. Oko 37% useva je u ošem/veoma lošem stanju, što je skok u odnosu na prošlu nedelju za procentualna poena. Nedeljna izvozna prodaja od oko 421.000 tona, podigla je kumulativni izvoz na nivo od 25.3 miliona tona, ili +24% u odnosu na prošlu godinu.

Američki fjučersi na kukuruz, digli su se na viši nivo. Naime na osnovu jakih lolanih SPOT tržišta, kao i solidne podrške iz izvoza martovski fjučers je u periodu od nedelju dana zabeležio skok od 2%. Nedeljna izvozna prodaja je opet skočila i to na nivo od 693.000 tona ili kumulativnih 30.1 miliona tona (13.3 miliona tona prošle godine).

U poređenju sa poslednjim danom trgovanja u prošloj nedelji martovski fjučers na pšenicu je pojeftinio za 2,91%, dok je fjučers na kukuruz skočio za 1,02%.

U prvoj polovini nedelje američki fjučersi na soju beležili su skokove na osnovu jakih nedeljnih izvoznih podataka, kao i jačanja vrednosti sojine sačme. Međutim, u drugoj polovini nedelje došlo je pada vrednosti, na osnovu poboljšanja vremenske perspektive u Argentini ili špekulacija o otkazivanju kupovine od strane Kine, koja polako prelazi na južno-američke useve.

U odnosu na prošlu nedelju, martovski fjučers na soju je za 0,16% jeftiniji, dok je martovski fjučers na sojinu sačmu u odnovu na prošlu nedelju skuplji za 1,55%.

Pročitajte i ovo...