Home VestiBiznis & Finansije Univerzal banci oduzeta dozvola za rad

Univerzal banci oduzeta dozvola za rad

by bifadmin

Narodna banke Srbije oduzela je danas dozvolu za rad Univerzal banci iz Beograda i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora. Odluka o oduzimanji dozvole za rad Univerzal banci obrazložena je zaštitom interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije. Centralna banka je navela da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.

banke padaju

Utvrdjeno je da se finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo i da je ta banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Agencija za osiguranje depozita je najavila da će najakasnije do utorka, 4. februara objaviti uslove, rokove i mesta isplate osiguranih iznosa depozita u Univerzal banci, što je maksimalno 50.000 evra po deponentu.

Bez dozvole za rad u poslednjih godinu i po dana ostale su Razvojna banka Vojvodine, Agrobanka i Privredna banka Beograd.

Pročitajte i ovo...