Home VestiPolitika i društvo Votka odnosi veliki broj ruskih života

Votka odnosi veliki broj ruskih života

by bifadmin

Za veliki broj prevremenih smrti u Rusiji kriva je preterana konzumacija alkohola, ponajviše votke, pokazala je studija koju su 10 godina zajedno sprovodili naučnici iz Ruskog onkološkog centra, Oksfordskog univerziteta i Svetske zdravstvene organizacije.

Po rezultatima studije, oko 25% ruskih muškaraca umre pre 55. godine života zbog preterivanja sa pićem. Ovo je veoma visok procenat ako se uzme u obzir da je u Velikoj Britaniji taj broj 7%.

Uzroci smrti ovih ruskih muškaraca su obično bolesti jetre, trovanje alkoholom i saobraćajne nesreće koje nastaju pod dejstvom alkohola.

rusi

Broj Rusa koji imaju problem sa pićem već decenijama varira. Za vreme vladavine Mihaila Gorbačove koji je 1985. drastično smanjio proizvodnju votke i zabranio njenu prodaju u prepodnevnim časovima potrošnja alkohola je pala za četvrtinu, zajedno i sa stopom smrtnosti uzrokovanom alkoholizmom.

Međutim posle pada komunizma Rusi su opet počeli više da piju a zajedno sa ovom navikom porasla je opet njihova stopa smrtnosti.

Uočivši problem, ruske vlasti su 2006. podigle porez na alkoholna pića i ogrničile njihovu prodaju. Tada je opet potrošnja alkohola pala za trećinu, a sa njom je pao i broj smrtnih slučajeva zbog zloupotrebe alkohola sa 37% na 25%. Sada pola litra votke u Rusiji košta 3,6 evra i alkoholičari jednostavno nemaju dovoljno novca da se stalno napijaju.

Međutim, naučnici kažu da čak ni količina alkohola koju Rusi piju nije problem koliko je to njihov način konzumacije, jer oni piju da se napiju, a ne radi uživanja.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...