Home VestiEkonomija Neophodna međunarodna regulativa bitkoina

Neophodna međunarodna regulativa bitkoina

by bifadmin

Japanski ministar finansija Điro Aiči juče je izjavio da svaka buduća regulativa virtuelnih valuta mora biti ostvarena u međunarodnoj saradnji kako bi bile izbegnute eventualne rupe u zakonima.

bitcoin
Prošlonedeljno zatvaranje najvećeg trgovca bitkoinima Mt. Gox, zbog gubitka oko 744.000 „jedinica“ ove valute, u vrednosti od oko 423 miliona dolara, pokrenulo je lavinu diskusije o regulaciji trgovine i beubednosti ove i svih eventualnih budućčih elektronskih valuta. Japanci su posebno zainteresovani, s obzirom da Mt. Gox ima sedište u Tokiju. Skoro istovremeno kad i Aiči, pred američkim Kongresom nova predsednica FED Dženet Jelen takođe se založila za uspostavljanjem regulacije, s obzirom da „FED nema apsolutno nikakvu nadležnost nad bitkoinom“.
Procenjuje se da je Mt. Gox imao preko 600.000 klijenata, od toga 30% iz SAD, 10% iz Velike Britanije i samo njih 300 iz Japana. Ipak, to je bilo jedino mesto gde su bitkoini mogli da se kupe jenima. Najnovija vest kaže da je Mt. Gox podneo papire za zaštitu od bankrota, odnosno sudsku zaštitu tokom finansijske reorganizacije kompanije, te da ima registrovanih 63,8 miliona dolara duga.

Izvor: Reuters

Pročitajte i ovo...