Home VestiIT i nauka Digitalizacija radnih mesta u Nemačkoj

Digitalizacija radnih mesta u Nemačkoj

by bifadmin

Upotreba mobilnih uređaja kao što su noutbukovi, tableti i smart telefoni čine posao sve više nezavisnim od radnog mesta. Ovakav razvoj omogućava firmama da zadrže visokokvalifikovano osoblje nudeći fleksibilne modele za posao i radno vreme koje može biti adaptirano prema individualnim potrebama zaposlenih. Osim toga, poboljšava se i usklađivanje rada i porodičnog života. Međutim, reprezentativno anketiranje koje je sproveo Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) u okviru studije Monitoring digitalne ekonomije ukazuje na to da su fleksibilni radni modeli i dalje ograničeni na prilično male grupe zaposlenih.

digitalna ekonomija2

Istraživanje ZEW je obuhvatilo ICT sektor i kreativne industrije i pokazuje da je u 2013. „kućna kancelarija“ prvorangirana među fleksibilnim radnim modelima, ispred „co-workinga“ i „desk-sharinga“. Međutim, samo ograničen broj zaposlenih je do sada koristilo ove radne modele. Iako 57 odsto ICT kompanija nude kućnu kancelariju, samo 12% zaposlenih u ICT sektoru koriste ovu priliku. Prema kompanijama, jedan od glavnih razloga za ovu nisku stopu „kućnih“ radnika je to da je fizičko prisustvo na radnom mestu neophodno. Oko 80 odsto anketiranih preduzeća u svim sektorima dele ovo mišljenje. Štaviše, mnoge firme navode da kućna kancelarija ne odgovara filozofiji kompanije ili utvrđenim metodama rada. Ove firme će morati da preispitaju upravo te aspekte ukoliko žele da zaposle i zadrže visokokvalifikovane radnike.

Veliki udeo preduzeća ispunjava tehničke uslove za fleksibilno radno vreme i radne modele. Istraživanje je pokazalo da su mnoge firme već obezbedile svoje zaposlene sa mobilnim pristupom internetu. U ICT sektoru, 46 odsto zaposlenih već imaju mobilni pristup, a ovaj udeo će dostići 54 odsto do kraja 2014. Najčešće korišćeni mobilni uređaji za posleovne aktivnosti su i dalje laptopovi, zatim smart telefoni i tableti. Upotreba smart telefona i tableta se očekuje da značajno poraste do kraja 2014.

Daljinski rad zahteva ne samo odgovarajuće uređaje, već i pristup korporativnim informacijama i aplikacijama. Kompanije prvenstveno obezbeđuju spoljni pristup e-mail sistemima, bez obzira na uređaj koji se koristi. Učešće firmi koje pružaju pristup mrežnim diskovima ili poslovnim aplikacijama je znatno manji. To ukazuje da i dalje postoje bezbednosni problemi i pravni aspekti koje treba zbrinuti kako bi upotreba mobilnog interneta bila u potpunosti iskorišćena.

Pročitajte i ovo...