Home VestiEkonomija Rast tenzija u Ukrajini povećao cenu nafte, čeka se „Libijska veza“

Rast tenzija u Ukrajini povećao cenu nafte, čeka se „Libijska veza“

by bifadmin

Cene sirove nafte porasle su usled neprekidnih tenzija u Ukrajini i brige o mogućim oblicima narušavanja ruskih isporuka gasa. U ponedeljak je cena Brent fjučersa na berzi porasla više od 108 dolara za barel – za 0,8% u odnosu na njenu cenu po zatvaranju berze u petak.

Proruski ekstremisti i dalje zauzimaju objekte u istočnoj Ukrajini, ignorišući rok za napuštanje Kijeva. Ministri inostranih poslova EU upravo zasedaju a tema hitnih razgovora su dalje sankcije protiv Rusije. Kao alternativu ruskoj, Evropa očekuje da što pre proradi „Libijska veza“, a nakon upravo okončane pobune u blizini jedne rafinerije u ovoj zemlji.

libija 01

„Cena je povećana usled Putinovog prisvajanja ukrajinske teritorije“, rekao je Džonatan Barat, iz ‘Barat Buletina’, sidnejske firme za istraživanje vrednosti roba. ‘Cene kulminiraju na gornjem kraju opsega“, rekao je Barat.

Sirovom naftom tipa Brent trgovalo se za 108.19 dolara po barelu u 09:00 po britanskom (letnjem) računanju vremena, do 86 centi , ili 0,8%, dok se tipom West Texas Intermediate trgovalo po 104.52 dolara, to jest do 93 centa, ili 0,9%.

Pretnja snabdevanju gasom

Energetski analitičari kažu da će kriza u Ukrajini verovatno imati direktan uticaj na globalne zalihe nafte, pa tako i na dalji rast njene cene, jer će isporuka ovog energenta biti ograničena. Moguć je, međutim, i prekid u snabdevanju Evrope gasom.

Predsednik Putin je prošle nedelje poručio liderima EU da će Rusija smanjiti isporuke gasa za/ kroz Ukrajinu ukoliko ne plati svoje račune.

Ovo bi moglo dovesti do smanjenja isporuka gasa Evropi – čiji veliki deo dolazi gasovodom koji prolazi preko Ukrajine.

Očekuje se da će na današnjem sastanku EU ministara spoljnih poslova Komesar za energetiku Evropske unije Ginter Etinger razgovarati o ovoj pretnji daljim isporukama ruskog gasa Evropi.

Ove tenzije su u senci očekivanja da buduće zalihe libijske sirove nafte počnu da pristižu na evropsko tržište, i to u znatno većim količinama.

Libijska luka u zapadnoj Zaviji nastavila je sa radom nakon što su demonstranti napustili ulaz u rafinerijske objekte ove oblasti, pa se očekuje da će proizvodnja biti obnovljena u roku od oko 24 časa.

BBC

Pročitajte i ovo...