Home VestiEkonomija Britanska ekonomija 0,6% ispod nivoa iz 2008.

Britanska ekonomija 0,6% ispod nivoa iz 2008.

by bifadmin

Britanska ekonomija beleži napredak u prvom kvartalu godine, ali ne toliko brzo koliko su ekonomisti očekivali. Prema saopštenju Kabineta za nacionalnu statistiku bruto društveni proizvod povećao se za 0,8% u prvom kvartalu, nakon rasta od 0,7% u poslednja tri meseca 2013. godine. Rezultati su ispod očekivanja i prognoza ekonomista koji su predviđali rast od 0,9% oslanjajući se na anketu koju je sproveo Rojters. Rast od 3,1% u odnosu na prethodnu godinu bio je najbrži u prethodnih šest godina ali i dalje ispod prognoziranih 3,2%.

britanija
Kabinet za nacionalnu statistiku izjavio je da je ekonomija Velike Britanije i dalje 0,6 odsto ispod u poređenju sa vrhuncem koji je dostignut u periodu pre ekonomske krize. Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da je Britanski oporavak na dobrom putu. „Sadašnje procene pokazuju da se Britanija vraća u velikom stilu ali ne smemo to uzeti zdravo za gotovo, moramo nastaviti sa radom na dugoročnom ekonomkom planu. Uticaj i posledice velike recesije se i dalje osećaju, ali ono što je primarno jeste postavljanje temelja za opšti oporavak zemlje“, izjavio je Ozborn.
Dominantni uslužni sektor porastao je 0,9 odsto u prvom kvartalu godine, dok građevinski sektor beleži skok sa 0,2% u prethodnom kvartalu na sadašnjih 0,3%. Britanska proizvodnja povećana je za 1,3% sa industrijskom proizvodnjom od ukupno 0,8%.
„Ovo je peti uzastopni kvartal postojanog rasta, a ukupno gledano ekonomija je samo 0,6 odsto ispod perioda pre recesije, dakle početkom 2008. godine. Zapravo, uslužni sektor beleži rast za 2% u poređnju sa periodom pre krize, dok su proizodni i građevinski sektor još uvek 12% niži, navodi Džo Grajs, glavni ekonomista Kabineta za nacionalnu statistiku.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...