Home VestiEkonomija Potraga za MH370 najskuplja u istoriji

Potraga za MH370 najskuplja u istoriji

by bifadmin

Lov u nemirnim vodama Indijskog okena na ostatke aviona kompanije Malaysian Airlines već košta oko 44 miliona dolara, a najverovatnije će u narednim danima prestići i 100 miliona.

U potragu za nestalim avionom uključeno je 26 država sa svojim brodovima, avionim i helikopterima, podmornicama i satelitima. Prošlo je već mesec dana od misterioznog nestanka a Rojters procenjuje da je samo na slanje aviona i brodova vojnih snaga Australije, Kine, Sjedinjenih Država i Vijetnama u vode Indijskog okeana i Južnog Kineskog mora potrošeno najmanje 44 miliona dolara. Ta brojka već je jednaka ukupnom trošku za višemesečnu potragu za avionom Air France na letu AF447 koji se srušio usred Atlantika 2009. godine.

Međutim, stručnjaci za ovakve operacije veruju da je trošak već sada mnogo veći i da će zasigurno dostići nekoliko stotina miliona dolara jer u obzir nisu uzeti troškovi civilnog prevoza i smeštaja operativaca iz Britanije, Francuske, Novog Zelanda i Južne Koreje, kao i upotreba njihove opreme. Do sada je više od polovine troškova načinila vlada Australije, koja ima brodove u spornom području već više od tri nedelje. Samo upotreba vojnog broda HMAS Success košta oko 511.000 američkih dolara dnevno, prenosi CNBC.

Pročitajte i ovo...