Home VestiBiznis & Finansije Formiran Savet za saniranje posledica po životnu sredinu u poplavljenim područjima

Formiran Savet za saniranje posledica po životnu sredinu u poplavljenim područjima

by bifadmin

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) formirao je Savet za saniranje posledica na životnu sredinu u ugroženim područjima koja su zahvaćena poplavama u Srbiji. Zadatak ovog tela biće da utvrdi potrebe i koordinira projektnim aktivnostima, u cilju sanacije posledica elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća na životnu sredinu, prirodu i klimatske promene. Koordinaciono telo omogućiće stručnu pomoć i uspostaviti komunikaciju između donatora i korisnika donacija na loklanom, regionalnom i nacionalnom nivou.

 

Empty green grassy field

Ovaj savet čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energretike, Ministarstva građevine i saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja,  Ministarstva prosvete i nauke, kao i Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, JP Srbija Vode, Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije, Republički hidrometorološki zavod, Privredna komora zelene Srbije i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Srbiji.

–       Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), u koji je uključeno 40 država, do sada je u Srbiju investirao oko 36 miliona evra za različite projekte. Srbija može da utiče na sprovođenje politike zaštite žiovotne sredine i unapređenje saradnje, kao i prelazak sa socijalne na zelenu ekonomiju, samim tim i da omogući nova radna mesta – istakao je Dejan Novaković, predsednik generalne skupštine REC-a.

 

Sinergija domaćih i stranih stručnjaka u oblasti upravljanja životnom sredinom, kao i angažovanje stručnjaka iz brojnih međunarodnih organizacija, garantuje da će ovo telo predstavljati bitan oslonac u svrhu stabilizacije unapređenja i održivog razvoja ugroženih područja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako prenosi služba za javnost EPS veliki nanosi otpada plove Dunavom, a na hidroelektranu „Đerdap 1“ ovih dana Dunavom stižu stabla, panjevi, plastična ambalaža, čak i frižideri, fotelje, stolice i sve ono što je vodena stihija mogla da donese iz gornjeg dela Dunava i pritoka iz regiona.

U HE „Đerdap 1“ angažovana je sva moguća mehanizacija koja može da pomogne pri vađenju ovog otpada iz Dunava. Tokom poslednja 24 sata na unapred pripremljenu lokaciju izvučeno je i otpremljeno više od 1.000 kubnih metara otpada. Panjevi i stabla stalno pristižu i rešetke agregata hidroelektrane „Đerdap 1“ redovno se čiste. Agregat broj 1 je u dva navrata bio zaustavljen kako bi se očistile rešetke, jer je on na najvećem udaru od panjeva i ogromnih stabala. I agregati broj 2, 3 i 4 su u toku popodneva i noći zaustavljani kako bi se očistile rešetke.

Pročitajte i ovo...