Home Posle 5 Verdijeva pisma na aukciji

Verdijeva pisma na aukciji

by bifadmin

Više od 80 pisama Đuzepea Verdija, jednog od najvećih italijanskih kompozitora, biće izložena na aukciji u Italiji narednog meseca, a kako organizatori navode u pitanju je i najveća kolekcija ove vrste koja se ikada našla na aukciji.

verdi

Pisma obuhvataju period prvih 25 godina ujedinjene Italije od 1861. do 1886. godine i opisana su kao neobičan i bogat deo kulturnog i istorijskog nasleđa. Biće ponuđena 13. maja po početnoj ceni od 150,000 evra, a aukcija će se održati u hotelu u Milanu u kome je Verdi živeo poslednjih deset godina svog života. „Puna ličnih, političkih i muzičkih informacija, pisma predstavljaju stvaralaštvo i misli ovog kompozitora u njegovoj  punoj zrelosti, kao i periodu kada je bio smatran ocem nacije, najfinijem i herojskom periodu italijanske istorije“, navode u brošuri aukcijske kuće Bolaffi koja na italijanskom tržištu postoji od 1890. godine.

Pored 223 strane Verdijeve zbirke pisama, na aukciji će se prodavati i sedam pisama grčke operske dive Marije Kalas, kao i četvrto izdanje Danteove „Božanstvene komedije“ štampane u Veneciji davne 1491. godine, po početnoj ceni od 14,000 evra.

Svakako glavna atrakcija jesu pisma koje je kompozitor Travijate i opere Nabuko slao prijatelju Oprandinu Arivabeneu (Opprandino Arrivabene) u kojima je između ostalog i predvideo budućnost Italije s obzirom da u jednom od njih navodi „ Budućnost Italije biće zaista ružna“. U nekima pisao je o vinu, hrani i muzici, a jedno od njih iz 1863. godine sadži potpis njegovog psa.

Izvor: Guardian

Pročitajte i ovo...