Home TekstoviB&F Plus Solarna energija kao podsticaj za razvoj afričkih zemalja

Solarna energija kao podsticaj za razvoj afričkih zemalja

by bifadmin

 

Nedostatak električne energije u zoni subsaharske Afrike sprečava razvoj i napredak zemalja ali situacija može biti preokrenuta ukoliko se zemlje okrenu ambicioznim projektima koji se tiču obnovljivih resursa.

afrika glad

Region subsaharske Afrike, koji je dom 41% ljudi na planeti koji nemaju mogućnost korišćenja električne energije, ima 65% osnovnih škola i 30% zdravstvenih centara koji se susreću sa energetskom krizom a na koju se programi razvitka uopšte ne odnose, navodi se u izveštaju „Green Alliance“, britanske dobrotvorne i nezavisne organizacije koja se bavi zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Čak i uz snažan ekonomski razvitak, postojeća energetska infrastruktura jeste prepreka na putu ka progresu. Sa konstantnim rastom populacije koja nadmašuje trenutnu mogućnost elektrifikacije raste i broj mogućih posledica i uticaja po zdravlje, obrazovanje i ekonomiju. Disproporcionalnost u količine prihoda i vremena potrošenog na obezbeđivanje energije na druge načine, poput seče drveća, takođe ima veliki uticaj na životnu sredinu.

Decentralizovana energija mogla bi da bude efikasno rešenje i stigne do brojnih zajednica mnogo brže od širenja već postojeće neefikasne sistemske mreže, što bi otvorilo prostor za napredak i poboljšanje kvaliteta ljudskih života. Trenutni autori projekta za sveobuhvatno korišćenje električne energije u subsaharskoj Africi prepoznaju ovaj potencijal i pretpostavljaju da će biti potrebno samo pola postojećih zaliha za sprovođenje ovog rešenje koje bi ujedno bilo i pogodno i za smanjivanje negativnih uticaja na već postojeće klimatske promene.

solarni paneli

Istina je da u Africi i dalje ima siromaštva, bolesti i konflikta ali je činjenica da je u poslednjih petnaest godina afrički kontinent zahvatio talas napretka – procvat i efikasnija borba protiv bolesti, povećanje broja dece koja pohađaju nastavu, a središte tehnologije postaju Najrobi i Lagos kao najveći grad u Nigeriji.  Nigerija sa populacijom od oko 170 miliona stanovnika napravila je značajan korak napred u korišćenju energije i ukoliko nastavi sa investicijama bilo bi pogodno tlo za poslovne prilike i dolazak britanskih biznismena.

Chuka Umunna, britanski političar i član laburističke partije pozvao je britanske i afričke gradove da ujedine ideje i tehnologiju „Moramo uraditi mnogo više kako bismo izgradili kulturne i ekonomske veze između naših gradova i zemalja u razvoju i ako bismo to uspeli do 2030. godine, 50% stanovnika Afrike živeće u gradovima. Treba da se postaramo oko stvaranja čvrstih veza koje će uticati na našu budućnost a ne da ih slabimo tako što ćemo se distancirati od ostatka sveta, bilo kroz izlazak iz Evropske Unije ili odbijanjem brojnih zahteva studenata koji žele da studiraju ovde.

solarna energija

Prema rečima zaposlenih u Green Alliance organizaciji, solarna fotonaponska energija koja se ubraja u obnovljie izvore energije, već je dala velikom broju domaćinstava u Keniji pristup električnoj energiji. Sa solarnim svetlima deca su u mogućnosti da uče jedan sat duže preko dana a domaćinstva na taj načn štede 12, 6% prihoda i pritom čuvaju svoje zdravlje prelaskom sa kerozinskih lampi na solarne.

Priredila: Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...