Home VestiEkonomija Argentina u velikom problemu sa isplatom nereprogramiranih dugova

Argentina u velikom problemu sa isplatom nereprogramiranih dugova

by bifadmin

Ako ne smisli način da izgladi probleme sa vlasnicima svojih dugova, Argentina bi uskoro mogla da se nađe u velikim finansijskim problemima. Naime, danas ističe rok za isplatu preskupih argentinskih dugova, mada strani mediji pišu da bi on mogao biti produžen i do 30. jula, što opet nije dovoljno vremena da bi se ova zemlja izvukla iz problema.

U protekloj deceniji Argentina je uspela sa većinom kreditora da dogovori reprogram otpis dugova ali sa njih 7% je morala pred sudije, i to u američkom Vrhovnom sudu. Taj sud je nedavno odlučio da odbaci žalbu kojom je vlada u Buenos Airesu pokušala da ospori isplatu pune vrednosti obveznica koje su pojedini hedge fondovi kupili nakon što je zemlja pre više od decenije objavila bankrot. Osim što je naložio ovoj zemlji da isplati svoje nereprogramirane dugove, sud je poveriocima u slučaju da Argentina to ne učini omogućio zaplenu argentinske imovine, bilo gde u svetu. Argentina više nema pravo da se poziva na državni suverenitet kako bi zaštitila svoju imovinu.

argentina

Ekonomisti se pitaju šta će se desiti sa ovom zemljom ako isplati sve svoje nereprogramirane dugove, jer to bi značilo da će na njih potrošiti polovinu deviznih rezervi. Odgovor je da će najverovatnije zapasti u novu ekonomsku krizu.

Kada se na ovu priču nadovežu podaci o tome da su se njene devizne rezerve prošle godine smanjene za trećinu, i da argentinska ekonomija nezaustavljivo propada, pitanje je da li ćemo u skorije vreme čuti neku lepu vest iz zemlje koja je rodno mesto plesa u kojem se na svaki korak napred nadovežu dva koraka nazad.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...