Home Posle 5 Završen 3. Beogradski festival evropske književnosti

Završen 3. Beogradski festival evropske književnosti

by bifadmin

Srpskom premijerom filma Miodraga Kolarića Život u osam imena sinoć je u Domu omladine Beograda završen 3. Beogradski festival evropske književnosti. Publika je toplo pozdravila ovaj film koji prati čudesnu sudbinu Đorđa Šagića, prvog Srbina koji se zvanično uselio u SAD pre tačno 200 godina. Film Život u osam imena nastao je prema memoarima samog Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije.

Pre toga, u književnom delu programa, publika je mogla da prati razgovore sa Vidom Ognjenović i poznatim hrvatskim piscem Romanom Simićem Bodrožićem. U razgovoru sa Vidom Ognjenović predstavljene su njene novije priče i drame, a posebna tema njenog nastupa na ovom festivalu bila je javni status književnosti. Prekidan aplauzima, Roman Simić Bodrožić, aktuelni dobitnik nagrade „Kiklop“ za najbolju knjigu godine u Hrvatskoj, pročitao je priču iz nagrađene knjige Nahrani me i govorio o temama svoje proze.

ROMAN SIMIC BODROZIC I GOJKO BOZOVIC 02 SM

– Ne pišem stalno, između dvije moje knjige uvijek prođe nekoliko godina, ne pišem zato što je to popularno ili dobro za karijeru. Za književnost moraju da postoje bolji i dublji razlozi. Ona mora da nam govori nešto što nas se silno tiče, mora da nas pomjera i da nas mijenja. I ja moram da uvek stojim iza svake svoje priče, kada god da sam je napisao, da znam da je to najbolje što sam mogao da učinim u tom trenutku. Mene ne zanima politika, ni dnevna ni ne-dnevna, ali ja pišem o svakodnevici mojih junaka, to je, ipak, naš najvažniji prostor, i u njega svakako moraju da uzđu sve te navodne velike priče koje nas se mešaju u život i od njega stvaraju nepojamna čuda – rekao je Roman Simić Bodrožić.

Posetioci 3. Beogradskog festivala evropske književnosti mogu do ponedeljka da vide i strip-izložbu mađarskog umetnika Geze Rica koja je nastala po motivima romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.

Treći Beogradski festival evropske književnosti počeo je 24. juna i privukao je veliku pažnju javnosti. Oblikovan kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme, 3. Beogradski festival evropske književnosti se sastojao od predstavljanja knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja. Tokom festivala publika je mogla da prati sedam čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, četiri projekcije filmova, dramatizaciju romanu nemačke književnice Terezije Mora i izložbe stripa.

U književnim programima 3. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, učestvovali su Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat, kao i čitav niz književnih kritičara i prevodilaca.

Poseban deo 3. Beogradskog festivala evropske književnosti predstavljao je program Književnost na filmu. U okviru ove retrospektive savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti, pored filma Život u osam imena, prikazani su i filmovi Goli život Danila Kiša i Aleksandra Mandića, Klopka Srdana Golubovića i Premeravanje sveta nemačkog reditelja Detlefa Buka.

Rediteljka Ana Konstantinović pripremila je i režirala dramatizaciju dela romana Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu u kojoj su pred publikom 3. Beogradskog festivala evropske književnosti nastupili glumci Katarina Dimitrijević i Miljan Prljeta.

– Danas autorske filmove možemo da vidimo gotovo samo na filmskim festivalima. Tako je i sa autorskom književnošću. Ona postaje javno vidljiva samo za vreme dobro osmišljenih književnih festivala – rekao je na kraju ovog festivala Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Organizator 3. Beogradskog festivala evropske književnosti je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Pročitajte i ovo...