Home VestiBiznis & Finansije Merkelova ponudila Kameronu maslinovu grančicu nakon nominacije Junkera

Merkelova ponudila Kameronu maslinovu grančicu nakon nominacije Junkera

by bifadmin

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je britanskom premjeru Dejvidu Kameronu da će preispitati proces nominacije kandidata za predsednika Evropske komisije, pošto je švedski premijer Fredrik Rajnfelt izjavio da dokument usvojen posle glasanja omogućava EU fleksibilnost, prenosi Gardijan. U zasebnom tekstu Gardijan piše da je Kameron poveo Britaniju jedan korak bliže izlasku iz Evropske unije pošto je doživeo poraz na glasanju za kandidata za predsednika Evropske komisije.

Britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, Merkelova i Rajnfeld su ponudili maslinovu grančicu u vezi sa britanskim mestom u Evropi posle njegovog poraza na glasanju za kandidata za predsednika Evropske komisije gde je od 28 zemalja 26 glasalo za Žan Klod Junkera dok se Kameronu priključio jedino mađarski premijer Orban.

Merkelova je rekla Kameronu da je spremna da odgovori na britanske rezerve, dok je Rajfeld rekao da “čvršća unija nije najbolje rešenje za sve”. Obe zemlje podržale su Junkera koji je zastupnik snažnije evropske integracije.

Rajnfelt je tim povodom ukazao Kameronu na dokument koji su potpisale članice, posle većinskog gasanja za Junkera.

„Samo pogledajte šta smo napisali u našim zaključcima, “ rekao je Rajnfeld programu BBC 4. U  tekstu ćete naći reference koje su po mom mišljenju veoma važne za Dejvida Kamerona, a u kojima se kaže da ideja još snažnije unije možda nije najbolja za sve.  Ovo još nikada nije bilo izrečeno od strane EU.

Rajnfeld je rekao da je spreman da se dodatno potrudi da bi odgovorio na Kameronove rezerve u vezi sa EU.

Merkelova je, u međuvremenu, rekla da i ona deli neke od Kameronovih zabrinutosti i obećala reviziju postupka nominacije za predsednika komisije, procesa koji standardno traži konsenzus među državama članicama.

„Veoma sam zainteresovana da Britanija i dalje bude član EU“, rekla je ona. „Velika Britanija svoju odluku mora da donese samostalno, ali iz evropske perspektive i nemačke perspektive , mislim da je ovo veoma važno i to je ono na čemu ću raditi. Pokazali smo vrlo jasno da smo spremni da se bavimo rezervama koje je Britanija izrazila.“

Lider UKIP Najdžel Faradž rekao je, međutim, da premijer nije imao  podršku evropskih lidera i da je Kameronov poraz pokazao njegovu nesposobnost da promeni odnos Britanije sa Briselom. Faradž je je rekao da u EU postoji preovlađujuće raspoloženje da se radije otarasi neprijateljske Britanije nego da joj dopusti da dovodi u pitanje evropske sporazume. On je BBC-u rekao da evropski lideri vide Britaniju kao prokleto smetalo koje se neprestano žali na nešto.

On je dodao da, iako je Merkelova rekla da će se pozabaviti britanskom zabrinutošću, automatski kad ona trupne nogom svi se postroje.

„Ona je rekla da zemlje mogu da se približavaju različitim tempom, i da neke mogu doći brže na određene pozicije od drugih, ali ona nije ni za trenutak sugerisala da Britanija može da ne poštuje princip stalnog približavanja članica unije. Ono što sam video juče je u potpunosti poniženi britanski premijer, koji je izgledao kao gubitnik koji ništa nije naučio, i koji i dalje insistira, mada je to postalo još teže, da je sposoban da za Britaniju ispregovara drugačiju poziciju unutar Unije. Ne može.“

angela-merkel-and-david-cameron

„U pogledu osnovnih promena koje britanski narod stvarno želi u tom odnosu, naime, mi želimo trgovinski sporazum, a ne članstvo u političkoj uniji, rekao bih vam ovo: drugi evropski lideri i svakako Evropski parlament bi radije da Velika Britanija napusti EU nego da počne da razvrgava sporazume, jer ako se to desi oni znaju da će biti još pola tuceta severnoevropskih zemalja koje će zahtevati to isto.“

Ali bivši sekretar za štampu Margaret Tačer ser Bernard Ingam je rekao da veruje da je Kameron povećao svoje šanse za pobedu na opštim izborima u 2015 zauzimajući jasan stav, prenosi Associated Press.

Pročitajte i ovo...