Home VestiEkonomija Fiskalni savet: Izmene bi trebalo da dovedu do liberalizacije tržišta rada

Fiskalni savet: Izmene bi trebalo da dovedu do liberalizacije tržišta rada

by bifadmin

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže za sajt „B&F“ da je predlog Zakona o izmenama Zakona o PIO i Zakona o radu pozitivno ocenjen. „On je napravljene u skladu sa najboljom evropskom praksom, koja bi trebalo da dovede do liberalizacije tržišta rada i finansijskog stabilizovanja domaćeg penzionog sistema, koji je pod dosadašnjim uslovima bio praktično neodrživ“, kaže Altiparmakov.

nezaposl smanjenje

Predložene izmene imaju za cilj da obezbede neophodno povećanje efektivne starosne dobi osiguranika pri penzionisanju, jer se prosečno trajanje života u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja, kontinuirano povećava. Pre pola veka očekivano trajanje života osiguranika je iznosilo 67 godina, trenutno iznosi 74 godine starosti, a demografske projekcije ukazuju na to da bi prosečno trajanje života u 2060. godini u Srbiji moglo da iznosi oko 84 godine, navodi se u zvaničnim ocenama Fiskalnog saveta.

„Što se tiče Zakona o radu, jedna od najbitnijih posledica predloženih izmena trebalo bi da bude rešavanje problema sa državnim kompanijama koje su najveći gubitaši, kao što su Srbijagas, EPS ili Železara Smederevo“, napominje Altiparmakov. Da bi se nove, fleksibilnije odredbe Zakona o radu mogle u potpunosti iskoristiti za efikansije sprovođenje procesa racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, neophodno je da u kratkom periodu budu usvojene i izmene drugih zakona kojima se uređuju radni odnosi u javnom sektoru (npr. Zakon o državnim službenicima i sl,), te da se kolektivni ugovori do sada zaključeni u javnom sektoru u potpunosti usklade sa novim odredbama Zakona o radu.

Pročitajte i ovo...