Home Posle 5 Srpska kompozitorka u timu nominovanom za Emi

Srpska kompozitorka u timu nominovanom za Emi

by bifadmin

Mlada srpska kompozitorka Matea Prljević je u timu kompozitora Džefa Rusoa (takođe srpskog porekla), nominovanog za najprestižniju nagradu u svetu TV filmova i serija – Emmy.

 
Matea Prljević – mlada kompozitorka i dirigentkinja iz Beograda koja trenutno živi u Los Anđelesu i radi u Holivudu, kao asistent kompozitora Džefa Rusoa radila je na muzici za seriju „Fargo” – koja ima 18 nominacija za „Emmy“, uključujući i onu za muziku. TV serija “Fargo“, veliki hit i van granica SAD, druga je po broju nominacija za Emmy u ovoj godini (18) – odmah iza serije „Igra prestola” (Game of Thrones) koja ima samo jednu nominaciju više (19).Asistirajući Džefu Matea je sarađivala i sa čuvemnim reperom 50 cent koji je producirao Rusoovu muziku za TV seriju “Power”.

Matea je završila srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu (odsek za produkciju zvuka i klasičnu gitaru). Profesionalno usavršavanje nastavila je na prestižnom “Berklee College of Music” u Bostonu, na odseku za Film Scoring (komponovanje muzike za film i TV) i dirigovanje. Po završetku studija Matea odlazi u Los Anđeles, centar filmske i TV industrije, grad u kojem nastavlja da uči i gradi karijeru kao kompozitor za film i TV. Zahvaljujući dobro organizovanoj kancelariji Berkli koledža u Los Anđelesu, čiji je glavni cilj povezivanje novih alumnija sa onima koji su već u industriji, Matea brzo i lako dobija najpre praksu, a zatim i profesionalni angažman.

Matea na poslu

Asistiranje Džefu Rusou na stvaranju muzike za seriju „Fargo“ nije Matein prvi profesionalni angažman u Holivudu. Pre nego što je počela da radi sa Džefom, Matea Prljević je bila na praksi u kompaniji „Remote Control Production“ poznatog kompozitora Hansa Zimera (Glarijator, Kralj Lavova, 12 godina ropstva, Mračni Vitez – The Dark Night, Inception…) a zatim u „MICDI Productions“ (Očajne domaćice, Criminal Minds…) gde je puno naučila i stekla poznanstva u industriji.

Kao kompozitor Matea je radila na kratkom filmu “Ears of Cherry” u režiji Helen Điang (Helen Jiang). Film je nagrađivan i prikazan na festivalima LA Asian Pacific Film Festival, Female Eye Film Festival u Torontu, Redstone East Film Festival (prvo mesto za najbolji kratki film), i na Kanskom fesivalu Court Métrage. Matea trenutno radi kao muzički editor na nagrađivanoj video igrici Thralledo kojoj su već pisale velike novine „LA Times“ i mnogi poznati blogovi.

Priču o Matei Prljević donosi nam „Multikultivator servis za razvoj kulture i umetnosti“ u okviru projekta „Multiverzitet“ – platforme za permanentno muzičko obrazovanje pokrenute uz podršku vodeće svetske institucije za studije savremene muzike „Berklee College of Music“ i članica „Berklee International Network“ (BIN). Pored edukativnih aktivnosti, „Multiverzitet“ je pokrenuo program pod nazivom „Antetne kulture“ – program prezentacije naših mladih muzičkih umetnika i producenata koji uspešno grade svoju profesionalnu karijeru u svetskim okvirima, a sa ciljem da njihove internacionalne uspehe predstavi i domaćoj javnosti.

Pročitajte i ovo...