Home VestiEkonomija Ukida se privatizacija direktnom nagodbom

Ukida se privatizacija direktnom nagodbom

by bifadmin

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže ministar privrede i v.d. ministra finansija Dušan Vujović. Objašnjavajući osnovne izmene u zakonima o privatizaciji i stečaju, o kojima danas počinje rasprava u Skupštini, ministar Dušan Vujović je naglasio da su ovi zakoni znatno korigovani tokom javne rasprave.

privatizacija u srbiji

„Metod privatizacije direktnom nagodbom izbačen je iz nacrta zakona, pošto on spada u instrumente međudržavnih dogovora, pa će biti regulisan nezavisno od ovog zakona“, kaže Vujović. Iz nacrta zakona izbačeno je i finansijsko restrukturiranje. Ključna izmena je, kaže Vujović, ta što je model privatizacije napravljen tako da štiti prava poverilaca i traži njihovu saglasnost u tom procesu.
„Stupanjem na snagu ovog zakona ukida se status preduzeća u restrukturiranju i tako do kraja poštuje odluka Ustavnog suda. Preduzeća će dobiti neko dodatno vreme, ali samo u procesu privatizacije, odnosno u procesu stečaja, ako to bude jedina opcija za neka od njih“, izjavio je ministar.

Zaštita svojinskih prava u tim firmama biće pojačana zakonskim odredbama koje izričito kažu da se prava poverilaca, uključujući i prava države kao poverioca, moraju poštovati jer na njima počiva tržišna privreda. Kad je reč o korekcijama u predlogu novog Zakona o stečaju, Vujović je naveo da su one u ovom trenutku neznatne, jer je cilj zakonskih izmena bio da se stečaj ubrza.

Izvor: eKapija, Blic

Pročitajte i ovo...