Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Obnova zemlje

B&F reč nedelje: Obnova zemlje

by bifadmin
Majske poplave još uvek nastavljaju da budu izvor aktuelnih pojmova u rubrici „Reči nedelje“. O obnovi poplavljenih područja u zemlji počelo je da se priča još tokom njihovog trajanja, kada se nije znala tačna razmera nesreće koja je pogodila Srbiju i okolne zemlje. Poslednje državne procene kažu da celokupna šteta iznosi oko 1,53 milijardi evra, a dobra vest je što je na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno 995 miliona evra pomoći, koje bi trebalo da budu plasirana na najugroženija mesta preko Kancelarije za obnovu. Dobar deo, odnosno oko 875 miliona evra sredstva predstavljaju pozajmice, s tim što je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja istakao da će Srbija verovatno morati da uzme i neke dodatne kredite aranžmane.
obrenovac
Vlada Srbije je pre četiri dana usvojila programe obnove oko 10.000 oštećenih i porušenih stambenih objekata, uz planiranu izgradnju 350 tipskih kuća i isplata finansijske pomoći. Za program obnove i izgradnje izdvojeno je 875 miliona dinara, a za finansijsku jendokratnu pomoć obezbeđen je fond od 2,5 milijarde dinara. Rešenja o dodeli ove pomoći donosiće lokalne samouprave.
Obnova zemlje 1
Sredstva za obnovu biće dodeljivana prema obimu oštećenja, u kategorijama od 120.000, 200.000 dinara, 250.000 dinara, 350.000 i 600.000 dinara. Međutim, ostaje veliki problem adekvatna procena i brza isplata pomenute pomoći, pogotovo s obzirom da za 250.000 dinara mogu da se „okreče i obnove zidovi i fasada, ali ne i podovi ili pločice u kupatilu“, kako kaže jedna Obrenovčanka.
Obnova zemlje 2
Što se tiče obnove oštećene infrastrukture, ministarka Zorana Mihajlović je još početkom jula najavila da će sva uništena infrastruktura, osim energetske, biti u potpunosti obnovlejna do početka jeseni. Najveći problem vezan za energetski sektor predstavljaju poplavljeni kopovi „Tamnava-zapad“ i „Veliki Crljeni“ koji neće biti u punoj funkciji do proleća 2015. U zavisnosti od brzine saniranja, izvlačenja mulja i sušenja, i vraćanja na nivo proizvodnje od 90.000 tona uglja dnevno očekuje se u prvom kvartalu 2015, kažu u EPS-u. Dotle će Srbija u određenoj meri morati da uvozi struju, što bi moglo da dosegne dodatni trošak od 100 miliona evra u najgorem slučaju.
realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...