Home VestiBiznis & Finansije Pad industrijske proizvodnje u julu za 13%

Pad industrijske proizvodnje u julu za 13%

by bifadmin

Industrijska proizvodnja je u julu, prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležila neznatan rast od 0,2%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 13,0%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, prerađivačka industrija je iskazala međugodišnji pad od 4,2%, a sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom pad od 32,1% i 37,4%, respektivno.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u julu porasla za 1,1%. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje naftnih derivata i proizvodnje mašina i opreme. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dala je proizvodnja duvana i motornih vozila.

Međugodišnje posmatrano, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo je u julu bio realno viši za 5,3%.

strujomer

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u julu je u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležen pad robnog izvoza od 10,9%. Istovremeno, uvoz je ostvario međugodišnji rast od 1,8%. Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, pad izvoza robe u odnosu na prethodni mesec iznosio je 0,9%, a uvoza 1,7%.

Pročitajte i ovo...