Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Voda

B&F reč nedelje: Voda

by bifadmin

Ko bi pre nekoliko decenija mogao pretpostaviti da će Srbija danas biti bez pijaće vode? A upravo to nam se dešava. Zrenjanin, Inđija, Užice, Obrenovac i brojna sela u našoj zemlji su u poslednjih nekoliko meseci konstantno u panici smeju li ili ne da piju vodu iz gradskog vodovoda. Za to nije uvek odgovorna isključivo „priroda“, već i loše rukovođenje vodosnabdevanjem, teško industrijsko zagađenje, kao i dodatni, misteriozni razlozi.

U Inđiji, po odluci pokrajinskog sanitarnog inspektora, voda nije za piće još od 25. jula, a od nedavno nije ni za kuvanje zbog povećane količine nitrita. Građani se vodom snabdevaju iz cisterni i čekaju početak rada Fabrike za preradu vode. Doduše, ne baš svi građani. Naime, Opština Inđija najavila je žalbu Ministarstvu zdravlja na rešenje koje je doneo pokrajinski sanitarni inspektor, a koje se odnosi na zabranu korišćenja vode u tom mestu zbog, kako kažu nadležni, niza propusta u proceduri donošenja tog rešenja. Opštinske vlasti, na čelu sa predsednikom Opštine Petrom Filipovićem, tvrde da je voda u Inđiji zabranjena iako je njen sastav isti već decenijama, kao uostalom i u svim vojvođanskim opštinama. Prema njegovom objašnjenju tu se ne radi o ljudskom faktoru, jer nitriti dolaze u vodu preko amonijaka iz zemlje, i to je nešto što je bilo prisutno i u proteklih 40 godina. “Simptomatično je da je, na primer, analiza uzorka vode od 31. jula 2006. godine imala daleko viši nivo nitrita, pa nije usledilo rešenje o zabrani. U poslednja tri ispitivanja, nivo nitrita je daleko manji nego te 2006. a ipak smo dobili rešenje o zabrani”, tvrdi Filipović. Sličnu tvrdnju u avgustu izneo je i predsednik Skupštine opštine Odžaci Goran Đaković, koji je inače iz partije koja je suprotstavljena Filipovićevoj. On je tada rekao da “kvalitet vode zavisi od političke podobnosti”. Dodatnoj nelagodnosti doprinosi i činjenica da u ovo, osim inđijskih opštinskih vlasti, veruju i neki stanovnici Inđije pa se u skladu sa tim i ponašaju, pijući i dalje istu vodu.

Voda 2

Pominjanje vode u medijima 

U rešavanje problema sa vodom sigurno im neće uliti mnogo vere situacija u Užicu, koje od decembra prošle godine muči muku sa ispravnošću vode. Užičanima su problem napravile alge iz jezera Vrutci, ali izgleda da nije sva krivica njihova. Naime, zbog problema sa vodom smenjeno je i gradsko rukovodstvo. U međuvremenu se radilo na istrebljivanju algi, koje su se povukle iz vodovodne mreže, ali su dugo odolevale nematode, koje su potom takođe uklonjene. Novi gradonačelnik je obećao da ljudski faktor ubuduće neće praviti probleme: “Dobrim upravljanjem u procesu snabdevanja vodom neke probleme možemo preduprediti, pre svega povećanu zamućenost vode na Sušičkom vrelu. I to, na primer, tako što će odgovorni ljudi u Vodovodu na vreme dobiti informaciju o tome kada se očekuju intenzivne padavine pa kvalitetnom vodom dopuniti rezervoare s bunara u Turici (koji će uskoro biti u upotrebi), da bismo imali dovoljno dobre vode dok traje zamućenost na izvorištu. Važna je i svakodnevna koordinacija između Vodovoda, Zavoda za javno zdravlje, sanitarne inspekcije i nas u gradskoj upravi kako bismo brzo reagovali kada je neophodno”, rekao je Tihomir Petković. Jer, ispostavilo se da su mere koje je sanitarna inspekcija naložila Vodovodu u Užicu (bolje higijensko održavanje svih faza proizvodnje od postrojenja do krajnjih potrošača) bile dovoljne da se pročisti voda.

voda za piće

Stanovnike Inđije bi u iščekivanju vode za piće mogao još više da obeshrabri slučaj Zrenjaninaca, koji već čitavu deceniju nemaju ispravnu vodu. Zrenjaninska voda je žute boje, ima povišenu koncentraciju amonijaka, prisustvo gvožđa veće od dozvoljenog, kao i povišen sadržaj natrijuma, bora i arsena. Pošto se za 10 godina voda nije “sama od sebe” pročistila, nadležni su nedavno krenuli u otklanjanje ovog problema i najavili da će iz zrenjaninskih slavina čista voda poteći 2015. godine. Naime, uskoro, čim bude završen tender za kompanije koje bi u ovom projektu učestvovale, bi trebalo da se počne sa prečišćavanjem vode. Javna nabavka biće otvorena 60 dana, a rok za završetak posla, od momenta potpisivanja ugovora, biće osam meseci, tvrde nadležni. Ističu i da slična postrojenja za preradu vode funkcionišu u delovima Italije, Češke, Nemačke i Slovačke, gde je geomorfološki sastav sličan ovdašnjem. Uz rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu, u planu je i zamena vodovodnih instalacija, starih i više od pedeset godina. Iz sličnog razloga korišćenje vode je nedavno zabranjeno i žiteljima Rudnika.

U pojedinim selima situacija je još gora – voda nije bukvalno ni za šta. Tako na primer u odžačkom selu Deronje voda niti je za piće, niti je za kupanje i ostale sanitarno-higijenske potrebe, zbog prisustva fekalnih streptokoka koje su izazivači zarazne bolesti, kao i velikog broja aerobno mezofilnih bakterija. Sada se čeka dezinfekcija vodovodne mreže kako bi stanovnici ovog sela opet imali ispravnu vodu. Da podsetimo, slična situacija desila se i u junu ove godine kada je otkriveno da je u vodi prisutna bakterija pseudomonas aeruginosa i sulfidoredukujuća klostridija, kao i veliki broj aeromezofilnih bakterija. Tada je bilo potrebno desetak dana da se mreža ispere i novim analizama potvrdi ispravnost uzoraka.

U Mladenovcu je pak zbog prekomernih koncentracija gvožđa, nitrita, mangana amonijaka i bakterija, u januaru 2013. zabranjeno korišćenje vode iz gradskog vodovoda za piće. To međutim Mladenovčane ne abolira od plaćanja računa, pa je one koji ih nisu izmirivali Vodovod tužio. Građanska neposlušnost je zato neke Mladenovčane skupo koštala, a svest države i opštinskih vlasti je ostala, čini se, nepromenjena.

Voda 1

Pristup vodi izgleda da ipak nije osnovno ljudsko pravo. Ili bar nije u Srbiji, koja se hvali svojim hidro potencijalima a zaboravlja svoje žedne stanovnike. Stručnjaci kažu da su za suve česme širom Srbije odgovorni obilne padavine ove godine a pre toga ljudski nemar, nedostatak sredstava i dotrajala infrastruktura.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...