Home VestiBiznis & Finansije Britanska funta uzdrmana pošto je broj pristalica otcepljenja Škotske prešao u vođstvo

Britanska funta uzdrmana pošto je broj pristalica otcepljenja Škotske prešao u vođstvo

by bifadmin

Britanska valuta skliznula je na najniži nivo u odnosu na dolar od novembra, nakon ankete, koja je pokazala da je po prvi put broj pristalica otcepljenja Škotske dostigao 51% anketiranih, u finišu pred referendum zakazan za 18. septembar.

skotska

Glasanje za nezavisnost Škotske, verovatno će ticati na daleko oprezniji pristup Banke Engleske (BOE) koja je ovog meseca odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, posle rezultata o kontinuirano niskoj inflaciji  i rastu plata, koji upućuju na potrebu daljeg stimulisanja ekonomije.

„Ovo pokazuje da čak i ako Škotska iduće nedelje kaže ne razdruživanju, to pitanje neće nestati”, kaže   Sem Tuck , viši valutni strateg u banci ANZ Novi Zeland doo u Oklandu . “ GBP je bio pod pritiskom jer tržišta smatraju da postoji malo kredibilnog planiranja u slučaju da pobedi “da”, jer to nosi veliki broj nerešenih pitanja, što bi, kako se očekuje, izazvalo prekid u poslovnim investicijama i zadržalo BOE na margini eventualnog glasanja za nezavisnost”.

 Tržište šokirano

Nakon meseci istraživanja koji su pokazivali da je malo verovatno da će Škotska napustiti Veliku Britaniju, najnoviji rezultati su šokirali tržišta.

„Referendum je na oštrici noža „, kaže Nik Stamenković , strateg za hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom, u brokerskoj kući RIA Capital Markets Ltd u Edimburgu.“ Tržišta su bila opuštena, a sada se bude zbog povećanog rizika da Škotska glasa za nezavisnost .“

Glas za nezavisnost, bi doveo do porasta nestabilnosti funte koja bi izgubila na vrednosti u odnosu na dolar i evro, smatra Stamenković.

Anketa za Sunday Times ovog vikenda pokazao je da je broj glasača “da” opcije porastao na 51 odsto, dok je “ ne“ strana pala na 49 odsto, kada se isključe neopredeljeni ispitanici. Posebna anketa koju je obavio Panelbase , pokazuje da je pristalicama nezavisnosti potrebno da zadobiju još četiri procentna poena da bi trijumfovali.

Sve tri glavne stranke u Velikoj Britaniji, rekle su da će dati škotskom parlamentu veću kontrolu nad odlučivanjem u fiskalnim pitanjima, nakon što su objavljena najnovija istraživanja. Škotski premijer Aleks Salmond odbacio je taj potez kao “ mito „, to neće  uticati na birače.

 „Teške“ posledice

Pobeda škotskih nacionalista mogla bi imati „teške“ posledice u kratkom roku i izazvati rasprodaju funte, rekao je ekonomista Goldman Saks Group Inc Kevin Dali u jednom TV intervjuu Bloombergu  prošle nedelje . „Da“, glas bi uzdrmao britanske državne obveznice i njen kreditni rejting, i gurnuo funtu na dole, smatra glavni strateg Standard Bank Plc Steve Barrow.

„Imajući u vidu značaj glasanja 18. septembra, teskobu jaza između dva tabora i tržište koje je, do sada  u velikoj meri smatralo “ne” ishod najverovatnijim, postoji opasnost da narednih nekoliko dana vidimo nalet investitora željnih da se zaštite od rizika ishoda referenduma,“  kaže Simon Derrick , glavni strateg za valute u Bank of New York Mellon Corp u Londonu.

Pročitajte i ovo...