Home VestiPolitika i društvo Čelnik Rosnjefta: Ruske kompanije ne treba da ispaštaju zbog ukrajinske krize

Čelnik Rosnjefta: Ruske kompanije ne treba da ispaštaju zbog ukrajinske krize

by bifadmin

Igor Sečin, čelnik ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, kojeg smatraju drugim najmoćnijim čovekom u ovoj zemlji, izjavio je za Špigl da Rusija nije inicirala ukrajinsku krizu ali da će njene kompanije ipak imati štetu zbog sankcija Zapada, citirajući jednog Bušovog savetnika da će upravo to biti nova američka vrsta ratovanja – finansijsko iscrpljivanje protivnika.

Direktoru najveće svetske naftne kompanije je od početka ukrajinske krize zabranjeno putovanje u Ameriku i zapadnu Evropu. On je inače “desna ruka” ruskog predsednika – od 90-ih godina prošlog veka rade zajedno, a kako je Putin napredovao i on je dobijao bolje pozicije. Smatra se da je zbog toga i stavljen na “crnu listu” a da je Rosnjeftu zato zabranjeno da kupuje zapadnu naprednu tehnologiju za bušenje.

sečin

“Niti ja, niti Rosnjeft, imamo nešto za krizom u Ukrajini. Nema osnova za takve sankcije, i zato one predstavljaju kršenje međunarodnih zakona. Uostalom, država Rusija, iako je najveći, nije jedini akcionar u Rosnjeftu, tako da će sankcije pogoditi i naše ostale akcionare iz SAD, Evrope i Azije”, rekao je Sečin nemačkom mediju, i dodao da te sankcije ipak u energetskom smislu ne mogu da naškode mnogo Rusiji, koja ima rezerve nafte za narednih 20 godina. On smatra da su Sjedinjene Države shvatile da je Rusija prirodni ekonomski partner evropskih zemalja i da se plaše njihovog ujedinjavanja.

Ovakav Sečinov stav prema SAD ipak ne znači da Rosnjeft i ubuduće neće sarađivati sa američkim kompanijama. Šta više, sa Exxonom planira da do 2030. godine investiraju 400 milijardi dolara u naftnu platformu na Arktiku.

Kada se radi o otplati 46 milijardi dolara duga koji ima Rosnjeft, inače odsečen od svetskih institucija za finansiranje, Sečin kaže da sami mogu da ga otplate jer su i prošle a izgleda da će i ove godine imati rekordan profit.

Pročitajte i ovo...