Home Posle 5 Među vikinškim ratnicima bilo je i dosta žena

Među vikinškim ratnicima bilo je i dosta žena

by bifadmin

Naučnici sa Univerziteta iz Zapadne Australije su promenili pristup izučavanju vikinških ostataka koji je počivao na pretpostavci da su oni koji su sahranjeni sa štitovima i mačevima uvek muškarci (koji arheolozi neguju već vekovima). Kada su međutim počeli da analiziraju sastav i oblik kostiju onih koji su u srednjem veku osvajali prostore Engleske, došli su do novog zaključka – da je polovina sahranjenih Vikinga zapravo bila ženskog pola.

herojka viking

Glavna junakinja serije Vikinzi 

To je naučnike navelo da se dalje zapitaju koliko su istinite tvrdnje o silovanjima i pljačkanjima tokom njihovih ratnih pohoda.

Podatak da su polovina sahranjenih Vikinga bile žene međutim nije dokaz da su žene kroz istoriju u velikom broju bile ratnice, tvrde istoričari. Na vojnim grobljima mogu se naći i ženski skeleti, ali obično je njihov udeo do 10% od ukupnog broja sahranjenih.

Pa ipak, izgleda da je kod Vikinga situacija malo drugačija – da Hogar Strašni nije svaki put kada ode u vojevanje ostavljao Helgu da brine o kući, već ju je ponekad vodio sa sobom.
Izvor: tor.com

Pročitajte i ovo...