Home VestiBiznis & Finansije Svetska banka odobrila Plan zaštite čovekove okoline za ispumpavanje kopa „Tamnava – Zapadno polje“

Svetska banka odobrila Plan zaštite čovekove okoline za ispumpavanje kopa „Tamnava – Zapadno polje“

by bifadmin

Svetska banka je u četvrtak uveče, 4. septembra, odobrila Plan zaštite čovekove okoline za ispumpavanje kopa „Tamnava – Zapadno polje“, koji su pripremili stručnjaci „Elektroprivrede Srbije“. Time su ispunjeni svi uslovi za početak pregovora o kreditu od 30 miliona dolara kojim će se finansirati ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“. Pregovori o kreditu za koji se očekuje da će biti odobren 3. oktobra, sve vreme teku predviđenom dinamikom i Svetska banka ni u jednom momentu nije stopirala projekat, saopštio je EPS posle pisanja Blica da EPS nije ispunio deo ugovora oko zaštite životne sredine.


Postupak za izbor kompanije za ispumpavanje vode sa kopa „Tamnava – Zapadno polje“ sproveden je u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, budući da u trenutku raspisivanja tendera još nije postojala jasna mogućnost da se kredit dobije od Svetske banke.

S obzirom na to da su se u međuvremenu pojavile šanse da ceo projekat finansira Svetska banka, Plan zaštite životne sredine morao je da se usaglasi sa formom koju zahteva Svetska banka, što je i urađeno.

Plan zaštite čovekove okoline, koji je odobrila Svetska banka, između ostalog, predviđa da se ispumpavanje vode iz „Zapadnog polja“ kopa „Tamnave“ odvija na način koji će zaštiti čovekovu okolinu i sprečiti uticaj na područja nizvodno od kopa. Planom je predviđeno da kvalitet vode koji se ispumpava u Kolubaru bude iste ili bolje kategorije od vode u samoj toj reci. Količina vode koja se ispumpava biće prilagođena na način koji obezbeđuje da se ne ugrozi normalni kapacitet vode u Kolubari nizvodno od kopa. Plan takođe predviđa da se mulj nataložen na dnu kopa odlaže na način koji ne ugrožava čovekovu okolinu.
struja opet losi racuni
Ispumpavanje vode iz „Tamnava – Zapadnog polja“ počeće sredinom septembra, posle javne rasprave o Planu zaštite čovekove okoline i nakon što se razmotre pitanja pokrenuta u javnoj raspravi, kako bi se uvažilo ono što je bitno za očuvanje čovekove okoline.

Pročitajte i ovo...