Home VestiPolitika i društvo Održana besplatna edukacija za porodične firme iz Moravičkog okruga

Održana besplatna edukacija za porodične firme iz Moravičkog okruga

by bifadmin

Više od od pedeset preduzetnika i vlasnika porodičnih firmi iz Čačka i Moravičkog okruga, koji su učestvovali u Vip radionici “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije” u Čačku pokazali su spremnost da poslovanje prilagode savremenim potrebama tržišta i svom biznisu omoguće progres. Radionica je održana u organizaciji agencije za odnose s javnošću Chapter 4, a pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Vip mobile i uz podršku Regionalne privredne komore Kraljevo, organizaciona jedinica Čačak.

Centralna tema radionice, koja je prepoznata kao ključna za porodične firme iz Moravičkog okruga, bila je izazov nasleđivanja i problem tranzicije firmi u sledeću generaciju. Govorilo se i o efikasnom upravljanju kao i o uticaju ekonomskog okruženja na poslovanje. Takođe, kako bi se pomoglo firmama da kvalitetnije upravljaju porodičnim biznisom, bilo je reči i o poslovnoj kulturi i komunikaciji unutar kompanije, razvoju zaposlenih i prevazilaženju administrativnih prepreka.

Vip radionica porodicne firme - Cacak

“Podatak da je 84,5% odsto porodičnih firmi koje trenutno posluju osnovan od strane trenutnog vlasnika, jasno pokazuje da su porodične firme koje danas posluju u Srbiji pred ozbiljnim izazovom, transfera iz prve u drugu generaciju. Ovo je bio jedan od razloga zašto se kompanija Vip mobile odlučila da podrži i aktivno učestvuje u ovom projektu. Verujemo da je budućnost privrede Srbije upravo u porodičnim firmama i nastavićemo da svojim iskustvom i rešenjima podržavamo razvoj i unapređenje ovih kompanija.” rekao je Vojislav Lalić, direktor Sektora za razvoj poslovnih proizvoda u kompaniji Vip mobile.

“Radionice organizujemo u želji da ukažemo javnosti i nadležnima na republičkom i lokalnom nivou da je porodičnim firmama potrebna posebna pažnja. Verujemo da na taj način možemo da iniciramo da država pruži veće podsticaje vlasnicima porodičnih firmi za njihovo osnivanje, razvoj i opstanak, kao i da opštine u kojima porodične firme posluju budu otvorenije za poslovne ideje koje dolaze od strane preduzetnika” – rekla je Milena Avramović-Bjelica, izvršna direktorka agencije Chapter 4.

Ovo je treća po redu Vip radionica – “Porodične firme – Stub razvoja ekonomije Srbije”. Prva radionica održana je u Nišu, druga u Kruševcu, a do kraja godine planirane su još dva slična okupljanja u Kragujevcu i Novom Sadu, na kojima će se takođe govoriti o izazovima sa kojima se porodične firme susreću, ali i o konkretnim savetima za poboljšanje statusa porodičnih firmi u Srbiji.

Pročitajte i ovo...