Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Praznici

B&F Reč nedelje: Praznici

by bifadmin

Kako je naveo premijer gostujući na RTS, njega ne interesuju praznici i gotovo ništa drugo osim rezultata na kraju.

Građane bi praznici možda i interesovali kada bi bilo povoda za praznovanje, vedro raspoloženje, porodično okupljanje, poklone i lepe želje. Nije da se i ove godine ne čestita, ne kupuju prasići na pijaci i ne sprema praznična trpeza, ali sa obećanim otpuštanjima, sa manje para u novčaniku, sa lošim izgledima ekonomije, sukobom u susedstvu, i Evropom koja je u konstantnoj stagnaciji i nema baš mnogo razloga za veselje.

Nije svuda tako.

 

Praznici

 

Groznica prazničnih kupovina će ove godine u Sjedinjenim Državama i nekim zemljama zapadne Evrope, posle nekoliko slabijih godina, doprineti povećanju potrošnje i zamajati ekonomije tih zemalja u prvom mesecu nastupajuće godine.

Praznične kupoholičarske groznice u Americi su nadaleko čuvene, ali 2013. je zableženo 10% manje kupovine nego predkrizne 2007. godine. U sezoni 2014/15, prema prvim pokazateljima to neće biti slučaj.

 

Praznici 2

 

Prema poslednjem istraživanju PricewaterhouseCoopers (PwC), Irci su najveće trošadžije oko Božića i Nove godine, sa prosečno odvojenih 1.184 dolara po osobi, a za njima Britanci sa 1.065 dolara, i Amerikanci sa 776 dolara odvojenih za kupovinu poklona najmilijima.

S druge strane, iako poznati po gužvama u tržnim centrima kad god su najavljena pojeftinjenja, Srbi se ove godine najverovatnije neće proslaviti po ulaganju za novogodišnje poklone. U Srbiji pod snegom i velikim minusom, možemo samo da se nadamo da će struje biti dovoljno za sve građane, a nadležne službe na vreme ukloniti nanose snega i leda.

 

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...