Home VestiPolitika i društvo Geopolitički događaji koje možemo očekivati u 2015.

Geopolitički događaji koje možemo očekivati u 2015.

by bifadmin

Analitičari Biznis Insajdera već tradicionalno pred kraj godine pokušavaju da pogode šta će se desiti u narednoj. Za ovu godinu bilo je teško pretpostaviti šta će se sve odigrati u Evropi, počev od ruskog pripajanja Krima pa sve do rata u Ukrajini, preko jačanja ISIS-a u Aziji i njegovog prerastanja u najveću svetsku pretnju, ili na primer širenja ebole u Africi.

No, analitičari Armin Rosen i Jeremy Bender su se upustili u novu avanturu prognoziranja. Prvi smatra da će SAD, Kurdi, Irak i Iran udruženim napadom razoriti ISIS sredinom 2015. godine, ali da je neće potpuno uništiti, a Benderu se takođe čini da će ISIS oslabiti na lokalu ali i da će se zbog toga koncentrisati na terorističke aktivnosti u drugim državama kao što radi Al Kaida. Posledica toga bi mogli biti teroristički napadi koji bi ličili na dešavanja poslednjih meseci u Kanadi, Australiji i Francuskoj. Snage ISIS-a bi veći značaj, smatra Bender, mogle da dobiju u Libiji što bi zapretilo stabilnosti u susednim državama – Tunisu, Egiptu i Alžiru – zbog čega bi se i one mogle umešati. Nije isključeno da bi u Libiji mogle intervenisati i evropske države.

 

eksplozija u gazi

 

Rosen smatra da moglo doći i do eskalacije konfikta između Turske i Grčke zbog spornih zaliha gasa u Egejskom moru. To bi moglo zamznuti planove za izgradnju gasovoda na severoistoku Mediterana.

Ono što većinu ljudi ovde najviše interesuje su odnosi Ruzije i Zapada, ali o njima analitičari šturo kažu da će se najverovatnije pogoršati i da bi “Rusija mogla da nastavi sa rušenjem putničkih aviona”. Među katastrofalnim predviđanjima nalazi se i ono o velikoj gladi u Južnom Sudanu.

Pročitajte i ovo...