Mladi sa smetnjama u razvoju imaju mogućnost da se zaposle i edukuju za određena zanimanja i važno je pružiti im priliku za to – zaključak je Male škole kuvanja koju su organizovale Hypo banka i Udruženje „Naša kuća“. Događaj je organizovan u Kuhinji na točkovima, u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za stare i teško pokretne osobe u Beogradu i gde u pripremi i dostavi hrane učestvuju mladi sa smetnjama u razvoju.
Tako su učenici beogradske Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „Boško Buha“, od profesionalnih kuvara Kuhinje na točkovima, naučili kako mogu da prave palačinke, kiflice i druge kulinarske specijalitete, kao i kako mogu da zapakuju hranu i pripreme je za dostavu. Sa njima su se družili i poznati voditelji Miloš Milovanović i Katarina Lazarević, koji su i sami pokazali kuvarsko umeće, ali i važnost truda i želje za postizanjem boljih životnih rezultata.
-Kuhinja na točkovima, upravo je i nastala iz želje da pokažemo da mladi sa smetnjama u razvoju nakon što završe škole, mogu da rade određena zanimanja. Već zapošljavamo 7, a planiramo ukupno 15 mladih ljudi sa teškoćama u razvoju koji će svakodnevno dostavljati obroke na adrese onih kojima su najpotrebniji. Na taj način, biće podstaknuto njihovo društveno angažovanje i istovremeno unapređen kvalitet života starijih ljudi – istakla je Anica Spasov, predsednica Udruženja „Naša kuća“.
Kuhinja na točkovima nalazi se u beogradskoj opštini Zvezdara, kao savremeno opremljen prostor za pripremu hrane. Hranu pripremaju profesionalni kuvari po strogo kontrolisanim standardima kvaliteta, a dnevno mogu da isporuče oko 200 obroka. Svakog dana se nudi raznovrstan jelovnik sa najmanje četiri vrste kuvanih jela sa mesom ili ribom, sa četiri vrste priloga, izborom između salate i supe ili čorbe. Obrok se može naručiti na dnevnoj bazi, najkasnije do 11 časova, a dostava obroka se vrši od 13 do 15 časova.
Hypo Alpe Adria banka podržala je projekat donaciom od 5.000 evra, u okviru svog programa Hypo Podrška, zahvaljujući kome kontinuirano pomaže poboljšanje uslova života zajednice u kojoj posluje.