Home Posle 5 Karla Fraći otvara 12. Beogradski festival igre

Karla Fraći otvara 12. Beogradski festival igre

by bifadmin

Jedna od najznačajnijih balerina našeg vremena, legendarna Karla Fraći (Carla Fracci), otvoriće 12. Beogradski festival igre, u Centru Sava, 25. marta. Biće to prvi dolazak ove primabalerine, čije ime i kompletan umetnički opus predstavljaju deo svetske istorije baleta, u Beograd i region. Interpretacije romantičnog repertoara donele su Karli Fraći svetsku slavu. Rođena u Milanu, svoje obrazovanje je stekla u Baletskoj školi milanske Skale, kod pedagoga Vere Volkove. Posle trijumfalnog debija u baletu „Pepeljuga“, 1956. godine, ubrzo je usledio ogroman međunarodni uspeh sa glavnim ulogama u baletima „Žizela“ i „Silfide“, koji joj donose titulu najbolje romantične balerine. U Baletu milanske Skale, imala je status apsolutne primabalerine. Kao baletska zvezda, igrala je sve glavne uloge klasičnog repertoara londonskog Festival baleta i njujorške trupe American Ballet Theater. U sve baletske i pozorišne enciklopedije, ušla je kao neprevaziđena Žizela. Njeni partneri su bili neki od najpoznatijih baletskih igrača poput Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Erika Bruna, Vladimira Vasiljeva, Paola Bortolucija, Andrisa Lijepe… Nakon završene igračke karijere, bila je direktor Baleta Arene u Veroni, a zatim i direktor Baleta Opere u Rimu. Priznata kao najvažnija italijanska balerina XX veka, Fraćijeva je dobitnik najvažnijih državnih odlikovanja, ali i svetskih priznanja u oblasti umetničke igre poput Nižinski nagrade u Hamburgu, Stravinski – Đagiljev nagrade u Njujorku, ili nagrade američkog Dance magazina… Uz podršku svog muža, pozorišnog reditelja Bepea Menegatija, Karla Fraći danas ulaže svu svoju energiju i vreme u projekte popularizacije baleta u Italiji.

 
Pod sloganom „Uhvati svetlost“, 12. Beogradski festival igre najavljuje ukupno 15 predstava u Beogradu, 2 u Novom Sadu, i po jednu u Vršcu i Pančevu. Od 23. marta do 9. aprila, publika će uživati u najsvežijim produkcijama sa svetske plesne scene. Na samom početku, londonski Teatar Sadlers Vels donosi u Centar Sava i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu predstavu „Milonga“ koju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji, i koja predstavlja fuziju savremene igre i najboljeg argentiskog tanga. Na sceni Centra Sava će se predstaviti i dve velike baletske kompanije, Balet Visbaden i Balet Bazel sa postavkama trojice popularnih koreografa, Aleksandera Ekmana, Johana Ingera i Ričarda Sigala. Pozorište na Terazijama biće scena za prvi nastup njujorške trupe Balet Trokadero od Monte Karla, koja predstavlja duhovitu stranu tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima. Na Terazije stiže i sicilijanska Kompanija Zappala Danza koja je prošle godine oduševila beogradsku publiku, ali i francuska Kompanija Kafig koja donosi predstavu koreografa Murada Merzukija o boksu i sitnicama koje povezuju igru i borilačke veštine. Na sceni Ateljea 212, predstavlja se Kompanija Inbal Pinto iz Tel Aviva, sa komadom koji govori o životu u cirkusu. U Operu Madlenianum se vraća jedan od najpopularnijih londonskih koreografa i kompozitora, Hofeš Šehter, sa višestruko nagrađivanom predstavom „Sunce“, koja obećava jak zvuk, rasvetu svojstvenu rok koncertima i angažovan plesni vokabular. Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, gledaćemo briselsku Kompaniju Antona Lakija, koreografa koji je dugo igrao u Kompaniji Akrama Kana, i koji donosi svoj višestruko nagrađivani komad „Pazi na raskorak“. Norveška trupa Zero Visibility stiže na „Krst“ sa premijernim izvođenjem komada „Gost“ Ine Kristel Johansen. Na istom mestu, predstaviće se i ženevska Kompanija 7273 sa hipnotišućim delom „Tarab“, kao i Kompanija Sol Piko iz Barselone, sa sasvim novim čitanjem poznate muzike Čajkovskog, i predstavom „Memoari jedne Buve“. Pred ograničenim brojem gledalaca, koji će sedeti na pozornici Centra Sava, pojaviće se jedan od najslavnijih evropskih koreografa, Jirži Kilijan. Njegov dolazak, uz nekoliko komada koje izvode igrači Holandskog plesnog teatra, ekskluzivno je osmišljen za publiku Beogradskog festivala igre.

12. Beogradski festival igre se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, Gradom Beogradom, ambasadama i inostranim centrima kulture. Realizaciju programa podržali su kompanija Vip mobile, koja je već osam godina generalni sponzor Festivala, zatim Societe Generale banka, Nivea, Fondacija Hemofarm, Bambi, DDOR Novi Sad, Heineken, Doncafe, Neste Adriatic S, Roche, Telegroup Hotel Hyatt Regency, SP Lasta, studio Orange, i mnogi drugi.

Pročitajte i ovo...