Home Posle 5 Španski političari za uvođenje šaha u nastavni program

Španski političari za uvođenje šaha u nastavni program

by bifadmin

Uvođenje šaha kao obaveznog predmenta u osnovne škole je izgleda jedna od retkih tema oko koje su svi španski političari saglasni. O tome je naime, na osnovu preporuke Evropskog parlamenta da se ovaj sport uvede u obrazovni sistem, nedavno raspravljano u španskom parlamentu. Epilog rasprave je veoma pozitivan – šah je dobio nedvosmislenu podršku.

Katalonske vlasti su nedavno podržale naučnu studiju koja prikazuje sve edukativne strane šaha: istraživanje Univerziteta u Đironi i Univerziteta u Leidi dokazalo je da su učenici koji su u školi igrali šah razvijali inteligenciju na više nivoa a istovremeno i poboljšavali svoje rezultate iz matematike i čitanja. Deca koja su igrala šah su za dva poena u Pisa testiranju bila ispred svojih vršnjaka koji se nisu bavili ovom igrom. Sličan eksperiment se trenutno sprovodi i u Kantabriji, istočnoj autonomnoj pokrajini Španije i već se naziru afirmativni rezultati.

Sve više studija potvrđuje korist od igranja šaha, što je možda i glavni razlog saglasnosti španskih političara oko “budućeg školskog predmeta”. Pablo Martin iz reda socijalista tvrdi da šah “povećava memoriju ali i kapacitete za strateško razmišljanje, uči decu kako da pod pitiskom donose odluke i ojačava njihovu koncentraciju. Osim toga, finansijski troškovi uvođenja ovog predmeta u škole bili bi veoma niski”.

Predstavnici Baskijaca, poput Izabel Sančez Robles, nazivaju uvođenje šaha u škole “strateškim investiranjem u budućnost” .

Konzervativci igraju i na kartu patriotizma: moderan šah je nastao na teritoriji Španije pre 500 godina, a uostalom u njoj je odigrano i najviše šahovskih turnira.

O tome kako se šah našao, ali i pokazao, u domaćim školama, možete čitati u ovom tekstu.
Izvor: El Pais

Pročitajte i ovo...