Home VestiEkonomija EY Svetski Preduzetnik godine™ 2015: Od beduina do evropskog građevinskog giganta

EY Svetski Preduzetnik godine™ 2015: Od beduina do evropskog građevinskog giganta

by bifadmin

U subotu, 6. juna u Monte Karlu, Mohed Altrad, osnivač i CEO kompanije Altrad Group, na svečanoj ceremoniji proglašen je za EY Svetskog Preduzetnika godine™ 2015. U trci za najprestižnije priznanje u preduzetnišvu ove godine našlo se 65 nacionalnih pobednika i nosilaca priznanja EY Preduzetnik godine koji potiču iz 53 zemlje.

Altrad je rođen nepoznatog datuma u jednom beduinskom plemenu u sirijskoj pustinji. Sa 17 godina odselio se u Francusku ne znajući ovaj strani jezik, gde je preživljavao na jednom obroku dnevno. Međutim, iako skromnom porekla i u teškim uslovima Altrad je u ovoj zemlji uspeo da doktorira informatiku. Od tada do danas prešao je dalek put. On i njegov poslovni partner 1985. godine kupili su kompaniju koja se bavila izradom građevinske opreme, što su počeci kompanije Altrad Group. Mohed je kompaniju razvijao kako kroz akvizicije, tako i organskim rastom da bi kompanija 2014. godine ostvarila prihod od gotovo 1 milijarde USD samo od prodaje. Altrad Group ima oko 7 hiljada zaposlenih i 110 filijala širom sveta. Očekekuje su da će ova kompanija koja predstavlja svetskog lidera u proizvodnji građevinske opreme u 2016. godini ostvariti prihod od 1,3 milijarde USD.

„Izuzetna mi je čast da primim ovu prestižnu nagradu, naročito uzevši u obzir jaku konkurenciju izvrsnih preduzetnika širom sveta. Želeo bih ovu nagradu da posvetim svima, jer cilj života jeste pomoći čovečanstvu. Moja priča treba da bude podsticaj svima – Vi možete promeniti svoju sudbinu“, rekao je Mohed Altrad tim povodom.

Posle proglašenja pobednika Rebeka MekDonald, predsednik žirija na ovogodišnjem izboru za EY Svetskog Preduzetnika godine™, osnivač i predsedavajući odbora Just Energy Gorup (Kanada), koja je poreklom iz Srbije, rekla je : „Doneti odluku o tome ko je ovogodišnji pobednik nije bilo ni malo lako, ali na kraju krajeva, odluka je bila jednoglasna. Mohed je uspeo da izgradi izuzetno uspešnu, brzorastuću međunarodnu kompaniju, uprkos svom skromnom poreklu. Iako mu je u detinjstvu bilo zabranjeno da pohađa školu, preseljenje u Francusku za njega je značilo novi početak, a sada on je jedan on najuspešnijih preduzetnika u zemlji. Žiri je bio impresioniran kako Mohedovom skromnošću, tako i njegovim neverovatnim liderskim sposobnostima uz koje je kompanija tokom 30 godina poslovanja beležila uspehe i rast“.

Naš predstavnik na ovom takmičenju bio je Božo Janković, osnivač i predsednik domaće kompanije Enterijer Janković d.o.o. i ujedno treći po redu dobitnik nagrade EY Preduzetnik godine u Srbiji. Kompanija Enterijer Janković uspešno posluje već dve i po decenije i predstavlja regionalnog lidera u oblasti projektovanja i opremanja enterijera visokog ranga i složenosti, kao i proizvodnje građevinske stolarije vrhunskog kvaliteta. Božo Janković ispred kompanije Enterijer Janković poneo je nagradu u konkurenciji od 21 prijavljenog kandidata iz 11 gradova Srbije.

Pročitajte i ovo...