Home VestiEkonomija Japanski guverner izbacuje dolar iz koloseka

Japanski guverner izbacuje dolar iz koloseka

by bifadmin

Japanski jen ojačao je snažno preko noći nakon što se guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda pridružio Vladi Japana izjavom da će teško doći do daljeg smanjenja realne efektivne stope japanskog jena, budući da je ova valuta veoma slaba.

„Ovo je preko noći dovelo do pada dolara za 150 pipa u odnosu na jen. Takva vrsta komentara je dobra za lokalna pomeranja valute, naročito nakon nagle rasprodaje valute, ali možemo li očekivati veliki oporavak jena ukoliko centralna Banka Japana ne izmeni svoju radikalnu politiku pre nego što samo hvali jen“, pita se direktor za strategije deviznog trgovanja Džon Hardi (John Hardy) iz Sakso Banke (Saxo Bank).

Ukoliko se sledeće nedelje američke Federalne rezerve pokažu kao dovoljno ratoborne i ukoliko se podaci iz sledeće runde američkih ekonomskih pokazatelja pokažu jačim, Banka Japana će morati da uradi mnogo više od samog iznošenja mišljenja, smatra stručnjak Sakso Banke. Za sada, fokus je na zoni između 122.00/121.50 kada je u pitanju odnos USDJPY, jer je to ključna tačka u oporavku.

Glen Stivenson iz Australijske banke rezervi je izneo niz pomirljivih komentara po pitanju budućeg kretanja politike Australijske banke rezervi, koji predviđaju da australijski dolar bude znatno niži sa jedne strane, iako se odnos AUDUSD brzo menjao zbog Kurodinih komentara i aktivnosti dolara u odnosu na jen. Stivens je rekao: “Ostajemo otvoreni prema mogućnostima dalje politike popuštanja, ako je u ravnoteži i dorinosi održivom rastu“. On je dodao i nekoliko komentara oko razočaravajućeg rasta u Australiji u prethodne dve godine i straha da bi investicije u nerudarski sektor mogle biti smanjene u narednoj godini.

Pročitajte i ovo...