Home VestiIT i nauka Hakeri koriste lažne igrice za krađu podataka

Hakeri koriste lažne igrice za krađu podataka

by bifadmin

Nova vrsta malicioznog softvera, nazvanog „barut“ („gunpowder“) krije se u lažnim Nintendo igricama za android uređaje, a svrha mu je krađa ličnih podataka, kao i izvršavanje mobilnog plaćanja.

Prema najnovijem izveštaju Palo Alto Networks, maliciozni kod sakriven je emulatoru Nintendo Entertainment System (NES), koji zapravo nema veze sa pravom kompanijom Nintendo. Ovaj emulator omogućava korisnicima da preuzmu i igraju stare popularne Nintendove igrice, kao što je Super Mario, na svim android uređajima.

Kada korisnici preuzmu i instaliraju ovaj softver, kao i kod drugih android programa, pojaviće se pop-up prozor sa uslovima i pravima korišćenja, čijim prihvatanjem, odnosno pritiskom na „OK“ se unosi Airpush softver koji, iako mu to nije osnovna namera, pomaže sakrivanju novog virusa od eventualnih anti-virus programa instaliranih na uređaju.

Dosad je „barut“ virus uočen u 13 različitih zemalja, između ostalih u Rusiji, SAD, Brazilu, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Francuskoj i Meksiku. Kompanije Google i Airpush zasad nemaju rešenje za propuste u svojim programima.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...